Magyar romaáradat miatt túlterheltek a torontói repülőtér dolgozói

Kanada csótányai vagy a magyar neonácik ijesztőbbek?

Zámoly után tíz, Gyöngyöspata után mintegy fél évvel ismét a magyarországi romákról cikkezett a kanadai sajtó, még a neonácik is előkerültek a sifonérból. Egy, a témával foglalkozó cikk még az MSZP elnökségi tagját is közleményírásra ragadtatta, ám a nagy nemzetközi botrány elmaradt. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszternek köszönhetően ugyanis új szelek fújnak a juharleveles országban, és egy Toronto környéki csicskáztató bandáról is lerántotta a leplet az egyik hazai internetes portál.

Magyar romaáradat miatt túlterheltek a torontói repülőtér dolgozói – adta hírül egy kanadai lap nyomán a távirati iroda október 27-én. A Sun News arról írt, hogy átlagosan napi 50 magyar roma érkezik a tengerentúli országba, sőt: volt, hogy 110 honfitársunk kért menekültstátuszt 24 óra alatt, ezért erősítést kell kérniük a reptéren az illetékeseknek. A cikkben előkerült a nácikártya is: „Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek. A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen” – nyilatkozta Gina Csanyi-Roban, a torontói központú Roma Community Center vezetője.

Teleki olvasott róla

Egy hét múlva Teleki László adott ki közleményt, amelyben többek között azt írja: „A jelenlegi oktatás- és foglalkoztatáspolitika tarthatatlansága mellett felhívom a kormány figyelmét arra, hogy egy ideje minden egyes nap körülbelül ötven, sorsát kilátástalannak ítélő magyar állampolgár – nem kizárólag roma származású honfitársunk! – kér menedékjogot Kanadában”. Az MSZP-s politikus, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok romaügyi megbízottja közölte azt is: „A szociális szakadék mélyülése, az esélyegyenlőtlenségi olló mind nagyobbra nyílása azonban a rasszista bélyeget magán viselő(sic!) roma társadalmat különösen hátrányos helyzetbe hozza”. „Meggyőződésem, hogy a Fidesz–KDNP-kormány választása csakis az elesettek – köztük a cigány emberek – életkörülményeit, életkilátásait azonnal és radikálisan javító intézkedések meghozatalára eshet. Már ha nem akarja, hogy az elmúlt hetekben kitört kényszerű »kivándorlási láz« tovább folytatódjon!” – zárul a szocialisták elnökségi tagjának közleménye.

Megkérdeztük Teleki Lászlót, mire alapozza azon kijelentését, hogy hazánkban „kivándorlási láz” ütötte volna fel a fejét. Elmondta, hogy a sajtóban olvasott ő is az ügyről. Nem emlékezett ugyan rá, hogy melyik oldalon találta az információt, de közlése szerint az döbbentette meg, hogy államtitkársága idején ezt a számot sikerült leszorítaniuk, most pedig ismét borzasztóan magasnak vélte azt.

Váratlan vendég

A kanadai magyar menekültáradat eredőjére más is kíváncsi volt: Jason Kenney, az ország állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere. A politikus ugyanis meglepetéslátogatást tett a kanadai roma közösségek kerekasztal-beszélgetésén, és arra a kérdésre szeretett volna választ kapni, hogy miért érkezik ennyi roma az EU-tag Magyarországból Kanadába, és miért vonják vissza közülük olyan sokan az állampolgársági igényüket. A miniszter egyébként azt sem értette, hogy miért egy uniós tagállam menekültjei keresik fel országát a legnagyobb számban, és az sem volt világos neki, hogy miért csak a kérvényezők 2 százaléka kapja meg az állampolgárságot.

Kenney tolmács segítségével több menekülttel is beszélt. Megtudta: országát a multikulturalizmusa, az oktatási és egészségügyi rendszere miatt keresik a romák, és azért fogják hamar távozóra, mert rengeteg a csótány a torontói menekültszálláson. A miniszteri látogatásról beszámoló National Post újságírója megjegyzi: ha valaki az életét féltve hagyta ott Kanadáért a hazáját, és csótányok, illetve a kérelem elbírálásának hosszúsága miatt kis idő múlva visszamegy oda, akkor valószínűleg igaza van Kenneynek, miszerint a magyarországi romák kivándorlása „jól szervezett, bizarr és különös”.

Megfejni

A cikkben megszólal egy bevándorlási ügyekre szakosodott ügyvéd, Richard Kurland is, aki egyenesen azt állítja, hogy a Magyarországról Kanadába vándorló roma származású menekültek előzetes számítást végeznek, hogy mennyire lehet „megfejni a szövetségi államot”. Kurland szerint a kérelem elbírálásának hosszúsága épphogy pozitívumnak számít a kérvényezők között, mivel ha valaki ez idő alatt ingyenes egészségügyi ellátást, gyermekének oktatást, és némi segélyt kap, az ügyvéd szavai szerint „az elég jónak számít”. Hozzáteszi azonban, hogy ez 2012 júniusától megváltozhat, amikor egy új, várhatóan jóval gyorsabb lefolyású menekültügyi rendszer lép majd életbe. Egy menekültet, a 29 éves Kiss Zoltánt is megkérdezték: miért épp Kanada? „Biztonságot szerettem volna” – mondja a fiatalember, hozzátéve, hogy internet segítségével hozta meg döntését, hiszen innen kapta azt az információt, hogy ez az ország elfogadja az újonnan érkezőket, és hogy van már roma közösség.

Kenney kemény

Az utóbbi mondat második részének mindkét fele igaz, csak némi pontosításra szorul. Kenney miniszter – noha posztjának megnevezése ezt sugallja – nem épp egy bevándorlópárti, politikailag korrekt politikus: ez év nyarán például bejelentette, hogy szeretné hatályon kívül helyezni mintegy 1800 bevándorló állampolgárságát, amelyet gyaníthatóan fondorlatosan szereztek meg az igénylők. Viszonyításképpen: 1947 óta kevesebb mint 70 alkalommal történt ilyesmi. Nem ez lesz Kenney első ilyen húzása amúgy: 2010-ben kijelentette, hogy „meg kell védeni az állampolgárság értékét, és lépéseket kell tenni azok ellen, akik elértéktelenítenék azt”. Ezt ő azzal kívánja megoldani, hogy a külföldön született kanadai állampolgárok szintén külföldön világra jött gyermekei nem kapnának automatikusan állampolgárságot.

Roma közösség pedig valóban létezik, de az Origó a napokban számolt be róla, hogy más is szívesen befogadja a Kárpát-medencéből érkezőket. Pápáról elszármazott csicskáztatókat gyanúsít a hoki őshazájának ügyészsége. A modern rabszolgatartóknak a portál szerint úgy sikerült a nyomára bukkanni, hogy az Interpol által kiadott körözés alapján elkaptak egy magyar állampolgárt, aki elmondta, hogy úgy utazott ki, hogy megmondták neki: ha Torontóban leszáll a gépről, akkor csak ismételgesse a „refugee” (menekült) szót, és kérjen menedékjogot. Egyébként ez Kanada legnagyobb emberrablási pere.

Tompos Ádám2011. november 12., szombat 13:15
Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: