Egy Irán elleni légi csapás dilemmái

Irán kitart atomprogramja mellett. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség friss jelentése minden korábbinál valószínűbbnek sejteti, hogy Teherán nukleáris fegyver fejlesztésén dolgozik.

 

“Üres vádak” – így vágott vissza Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök a NAÜ legújabb jelentésére, amely felsorolja, miért gyanítható, hogy Irán nemcsak békés célú atomprogramot folytat. Az ügynökség nem állítja, hogy valóban létezik Iránban katonai nukleáris program, de megállapításai minden korábbinál erősebben utalnak erre.

A tegnap kiadott jelentés 13 oldalas melléklete szerint Irán titokban szerzett be atomfegyverek létrehozásához szükséges terveket és berendezéseket, nagyhatású robbanóanyagot tesztelt, gyorsan reagáló detonátorokat fejlesztett ki, amelyek nukleáris tölteteket robbanthatnak fel, számítógépes modellezést és rakétateszteket is végrehajtott.

A BBC védelmi elemzője szerint a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy most is folyik-e katonai célú atomprogram, bár létezhetett. Úgy fogalmazott: ha politikai döntés születik az atomtöltetek gyártásáról, akkor Irán készen akar állni rá, hogy ne nulláról induljon a program.

Izrael és a nyugati hatalmak nem kételkednek abban, hogy Irán nukleáris fegyverhez akar jutni, Oroszország azonban elítélte a jelentés időzítését, mert az “akadályozza a diplomáciai megoldást”. A jelentős mennyiségű iráni olajat importáló Kína “rugalmasságra és őszinteségre” szólította fel Iránt. Míg azonban az izraeliek és a nyugatiak még keményebb ENSZ-szankciókkal akarják kényszeríteni Teheránt, Moszkva és Peking valószínűleg leszavazná az ötletet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Ebben a helyzetben Izrael és Nagy-Britannia is egyre gyakrabban beszél az Iráni atomlétesítmények elleni légi csapás lehetőségéről, miközben Barack Obama amerikai elnök, egyelőre nem foglalt állást.

A londoni Times így jellemezte a döntéshozók dilemmáját: “ha túl hamar lépsz, akkor vérfürdő lehet a Közel-Keleten, nukleáris fegyverkezési verseny indulhat, és a törékeny világgazdaságot sötét recesszióba löknék az egekbe szökő olajárak. Ha túl későn lépsz, akkor Iránnak Pakisztánhoz és Észak-Koreához hasonlóan atomfegyvere lehet, a nyugati civilizációt elpusztítani akaró vallási fanatikus vezetéssel.

Szaúd-Arábia – Irán egyik legnagyobb ellensége – csendben támogatna egy izraeli-amerikai légi csapást – jegyzi meg a Times.

Szvetnik Endre, London

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: