“Imádkozom egy újabb gazdasági válságért”

Pillanatok alatt internetes szenzáció lett az a BBC-nek nyilatkozó bróker, aki azt mondta: imádkozik egy újabb gazdasági válságért, mert hatalmas lehetőséget lát benne. Az interjút több százezren látták már, de most felmerült: egy feltűnési viszketegségtől szenvedő szabadúszó, nem pedig egy profi okozhatott felháborodást.

“Nem a kormányok irányítják a világot, hanem a Goldman Sachs… az emberek készüljenek fel, hogy egy éven belül elveszítik a megtakarításaikat” – mondta a BBC hírtévéjének élő adásában Alessio Rastani, akit tőzsdebrókerként mutatott be a műsor.

A 34 éves férfi további sokkoló megjegyzései között szerepelt, hogy a brókereket nem igazán izgatja, ha összeomlik a gazdaság. Ő azzal az imával fekszik le aludni, hogy bárcsak beköszöntene egy újabb gazdasági válság, mert az lehetőséget jelent.

“A piacnak annyi, a mi dolgunk, hogy pénzt csináljunk belőle” – tette hozzá. A műsorvezetők mindezt tátott szájjal hallgatták. “Hát ez nem igazán segít az embereknek, ugye?” – nyögte ki végül egyikük.

Még a BBC megbecsült gazdasági szerkesztője is úgy kommentálta az interjút, hogy azt mindenkinek meg kell néznie, aki meg akarja érteni a piacok működését. Az elmúlt napokban azonban lassan kiderült, hogy az elegáns Rastani nem a londoni Docklands felhőkarcolóinak egyikében dolgozik, hanem egy szürke kis családi házból, szabadúszóként osztja a tanácsokat.

Nem mintha az ellenkezőjét állította volna a BBC-nek. “Független brókernek és befektetési tanácsadónak” nevezte magát, csakhogy a producereknek ettől még nem esett le a tantusz. A Daily Telegraph megírta, hogy Rastani a Santoro Projects nevű cég tulajdonosa, számlája jelenlegi egyenlege körülbelül 300 ezer forint, és éveken át hárommilliós mínuszban volt. Nincs kereskedési engedélye a brit Pénzügyi Felügyelettől és egyelőre nem világos, hogyan talált rá a BBC.

A Twitteren olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy Rastani egy profi humorista csoport, a “Yes Men” tagja, és a BBC-t átvágták. A Daily Mail szerint azonban erről nincs szó, bár a férfinak csak “hobbija” a tőzsde és a pénzpiac.

A BBC-nél közölték, hogy alapos vizsgálatot folytatottak és nem találták nyomát, hogy Rastani szándékosan vezette volna félre a hírszolgáltatót. Maga az új sztár azt mondta a Telegraph-nak: szereti a nyilvános szereplés, és keresi a rivaldafényt. Ezt most meg is találta – Facebook oldalán máris sokan kértek tőle befektetési tanácsot.

Szvetnik Endre, London

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: