Aranyeső lepte el a meztelen lányt – Tiziano képe az egyik leggyönyörűbb Danaé-ábrázolás

Egy jóslat szerint a szépséges Danaé gyermeke fogja megölni tulajdon nagyapját, Akrisziosz argoszi királyt, így az uralkodó leányát egy ércszobába zárta el, ahol nem érhette el semmiféle udvarló. Azonban a minden ókori lányt megdöntő Zeusznak megtetszett Danaé, és a tetőn keresztül aranyeső képében megejtette a királylányt. Miután megszületett gyermekük, Perszeusz, Akrisziosz éktelen haragra gerjedt, és leányát a csecsemővel együtt egy ládába záratta, és a tenger habjaiba vetette.

 

 

A Szeriphosz szigetén partot ért ládát az ottani király testvére találta meg, és befogadta a szerencsétlen anyát és gyermekét. A sziget királya Polüdektész beleszeretett Danaéba, ám a királylány elutasította szerelmét. Erra az uralkodó bosszúból elküldte Danaé fiát, hogy ölje meg Meduszát, a szörnyet, úgy gondolta, hogy így a biztos halálba küldi a fiút. Ám Perszeusz épségben visszatért Szeriphoszra, és elűzte trónjáról a gonosz királyt. No és persze a jóslat is beteljesedett: Perszeusz véletlenül agyonütötte Akriszioszt egy diszkosszal.

Az aranyeső képében alászálló Zeuszt itt Tiziano képén láthatjuk, 1545-1546 között készítette el az itáliai mester az olajfestményt.

kulturpart.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: