Végjáték

A szocialista párt hat platformjának vezetője írta alá azt a hétfő délután nyilvánosságra hozott nyilatkozatot, melyben sokadjára kimondják: a többség dönt. Az aláírók közt nem találni Gyurcsány Ferencet. Végjáték.

Hétfő délután négy óra körül feltűnően mosolygósan sietett át a Parlament társalgóján Mesterházy Attila pártelnök. A vidámság okát a fél órával később kiadott, platformvezetők által aláírt nyilatkozat magyarázza meg.

Úgy tetszik, egységfront állt föl Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a köztévé ma reggeli műsorában Simon Gábor gyakorlatilag megerősítette, hogy november végéig eldől az MSZP-s belharc, akkor nem merész a következtetés: ez már a végjáték. És nem Gyurcsány áll nyerésre.

Alább a dokumentum szövege, melyben a gyengébbek kedvéért gyárilag kövér betűkkel íródott a lényeg.

“Nyilatkozat

1.     A Magyar Szocialista Párt legfontosabb feladata és célja, hogy országunkban helyreállítsuk a demokratikus viszonyokat, és biztosítsuk, hogy Magyarország polgárai munkájuk révén békés, nyugodt és igazságos körülmények között éljenek. Ehhez Orbán Viktor parlamenti diktatúráját le kell váltani. Minden igyekezetünk, egész politikánk arra kell, hogy irányuljon, hogy ezt a célt a legközelebbi választásokon elérjük.

2.     Elkötelezettek vagyunk abban, hogy e cél elérésére alkalmassá tegyük a Magyar Szocialista Pártot. Platformként és baloldali műhelyként abban vagyunk érdekeltek, hogy az MSZP szervezetét, működését átalakítsuk, és teljes politikáját újragondoljuk, hogy minél több választó érezze, az orbáni rendszer leváltásához az MSZP a legmegfelelőbb megoldás. Ebben az alakító folyamatban a platformok aktív szerepet vállalnak, és ezért a novemberi kongresszusig több platform-konferencián kívánják véleményeiket egyeztetni.

3.     Jelen nyilatkozatot megfogalmazó platformok kijelentik, hogy a változás folyamatát – a véleménykülönbségeket és a platformok függetlenségét tiszteletben tartva­­ – közösen támogatjuk. Célunk, hogy a kongresszuson alapvető változások történjenek.

4.     Ezennel kinyilvánítjuk, hogy ha bármely platform véleménye és képviselt álláspontja a párt belső fórumain demokratikus vitában kisebbségbe kerül, a többség döntését elfogadjuk és politikai céljainkat a továbbiakban is a Magyar Szocialista Párt szervezeteként, tagjaként kívánjuk érvényesíteni.

Kiss Péter,
Baloldali Tömörülés Platform

Kertész Krisztián,
Ésszerűség és Felelősség Platform

Harangozó Tamás,
Harmadik Hullám Platform

Fekete Zoltán,
Népi Platform

Baja Ferenc,
Szocialista Platform

Hiller István,
Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform”

Mindenki egy ellen?

A folyosón a következőt kérdeztük Szanyi Tibortól: Mindenki egy ellen? A válasz: “Ha a hetedik platform is csatlakozik, ez a dilemma megszűnik. A nyilatkozat amúgy roppant pártszerű.”

fn.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: