Soros: Most súlyosabb a válság, mint 2008-ban

George Soros

George Soros

Most súlyosabb a válság, mint 2008-ban volt, mivel akkor helyükön voltak azok az európai hatóságok, amelyekkel kezelni lehetett a válságot; most létre kell ezeket hozni – mondta Soros György, magyar származású befektető az IMF és a Világbank éves rendes közgyűlésén tartott konferencián.

Soros György kijelentette: az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) csupán egy “embrió”, amely nincs felhatalmazva arra, hogy el is költse azokat az összegeket, amelyeket forrásként nyer.

A tőzsdei befektető szerint “ténylegesen elképzelhető, hogy Görögország nem lesz képes elkerülni az államcsődöt”. Egy görög csőd esetében elsődleges fontosságú, hogy megvédjék az európai bankrendszert és megfékezzék a tovagyűrűző hatásokat – tette hozzá.

Soros György arra figyelmeztetett, hogy az európai adósságválság, amelynek hatásait fokozza a fejlődő piacok növekedési ütemének lassulása, illetve az amerikai költségvetés körüli politikai megosztottság “költségvetési és hitelpiaci válsághoz fog vezetni”. Súlyos veszélyt jelent a világgazdaságra nézve, hogy egyes európai bankok beszüntetik a fejlődő piacokon a dollárhitelezést, mivel dollárlikviditási gondjaik vannak – tette hozzá.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: