Rocktörténet képzőművészeti nézőpontból

Kiállítás. Az amerikai pop art fontos vonulatát képező plakátok egy legendás kort, a 60-as éveket idézik

Régi álom vált valóra a Kogart Ház falai közt: a hét végén megnyitotta kapuit az amerikai rock aranykorát bemutató, rockplakátokat és relik­viákat felvonultató nagyszabású tárlat, amelyet bejárva izgalmas időutazást tehetünk. Megelevenednek előttünk a legendás évek, amelyek megváltoztatták a világot.

A plakátok mellett olyan relikviák is láthatók a tárlaton, mint Steve Winwood (Traffic) dedikált gitárja (Fotó: Burger Zsolt)

Kapcsolódó:

Kiállítás az amerikai rock-kultúráról – atv video

A kiállítás ötlete Simonyi András volt washingtoni nagykövet fejében fogalmazódott meg évekkel ezelőtt, ám a megvalósulásra mostanáig kellett várni. Simonyi, aki a tárlat vezető kurátoraként vett részt a munkában, még amerikai tartózkodása idején álmodott Budapestre egy rockkiállítást a clevelandi The Rock and Roll Hall of Fame and Museummal (a rock and roll halhatatlanok csarnoka) együttműködve, majd tavaly Denverben látott egy rockposztertárlatot, amely élmény új lendületet adott a szervezésnek. A Kogart Ház most nyílt kiállításának anyaga – mintegy 150 poszter és 200 személyes tárgy – a clevelandi csarnokból és a Denveri Művészeti Múzeumból, valamint négy amerikai magángyűjtőtől érkezett.

A galéria két emeletét betöltő tárlat az amerikai rocktörténet aranyko­rára, az 1965 és 1971 közötti időszakra koncentrálódik, történelmünk azon legendás éveire, amelyek nagy társadalmi változásokat hoztak, s kitörölhetetlen hatással voltak a populáris kultúra alakulására.

A kiállítás egyfelől képzőművészeti, hiszen e korszakot a plakátkészítés immár százéves történetének egyik különleges epizódjaként tartjuk számon. A plakát, e különleges tárgy – hiszen célját tekintve a marketing eszköze, megvalósulását nézve azonban saját nyelvet, szimbolikát, tipográfiát, szín- és formavilágot felmutató képzőművészeti alkotás –, mint műfaj a pszichedelikus rock születésével egyidejűleg grafikusok sorát mozgósította, s ösztönözte a zene által ihletett alkotói módszerek kidolgozására. Ezen művészek, többek között Victor Moscoso, Wes Wilson, Stanley Mouse, Arnold Skolnick, Alton Kelley vagy Lee Conklin tevékenysége megkerülhetetlen, alkotásaikat a társadalomra és a fogyasztói kultúrára reflektáló amerikai pop art egyik különleges vonulataként értékeljük. Most kiállított posztereiket nézve tehát megközelíthetjük a tárlatot a képzőművészet felől, mindeközben pedig izgalmas utazást tehetünk az amerikai és brit rock történetében.

A kiállítás gyújtópontjában az 1967-ben megrendezett monterey-i popfesztivál, a világ első szabadtéri zenei fesztiválja, az 1969-es woodstocki fesztivál, valamint a viet­nami háború ellen tiltakozó polgárjogi mozgalmak állnak, ezen momentumok mentén igyekszik tematizálni anyagát a tárlat. A művészi igénnyel kivitelezett poszterek mellett a legendás éveket olyan relikviák idézik meg, mint a fesztiválok belépőjegyei, szórólapjai, a Jefferson Airplane énekesnőjének Monterey-ben viselt fellépőruhája, a The Doors tagjai által dedikált lemezborító, Keith Moon (The Who) 1975-ben viselt farmernadrágja, Jimi Hendrix lila bársonyzakója 1968-ból vagy Steve Winwood (Traffic) dedikált elektromos gitárja.

A tárlatot bejárva csak egyvalami hiányzik: a zene. Érthetetlen, miért nem éltek a rendezők a kézenfekvő lehetőséggel.

San Franciscótól Woodstockig – Az amerikai rockplakát aranykora 1965–1971
Kogart Ház
Látható december 31-ig

Zsigmond Nóra

Egy hozzászólás to “Rocktörténet képzőművészeti nézőpontból”

  1. Lindsay Jurez Says:

    I love most of the articles which have been written, and especially the comments posted! Sweet Details


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: