NYILVÁNOS A BALSAI-JELENTÉS – Balsai szükségszerűnek tartja Gyurcsány politikai és jogi felelősségének vizsgálatát

NYILVÁNOS A BALSAI-JELENTÉSSzükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott. Balsai István a parlamenti honlapon közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is. A Magyar Hírlap hétfői számában már részleteket közölt a jelentésből, amelyet itt olvashatnak.

 

GYURCSÁNY: EL A KEZEKKEL A RENDŐRÖKTŐL!

 

A bukott kormányfő a Balsai jelentés megállapításaira reagált indulatosan

“Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte” – olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében.
Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István – akit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 11-én nevezett ki miniszterelnöki megbízottá – a 2006 őszi eseményekről azt írta: álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el “a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket”.

“Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar Alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát” – rögzíti.

Balsai István megjegyezi: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, “erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel”.

MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: