Csalódott palesztinok, elégedett izraeliek az Obama-beszéd után

Világszerte nagy érdeklődéssel várják az ENSZ pénteki ülését, amelyen Abbász elnök azt kéri majd, hogy a testület teljes jogú tagállamként vegye fel a világszervezetbe Palesztinát.

Barack Obama, amerikai elnök az ENSZ közgyűlés előtt elmondott szerdai Izrael-barát beszéde csalódást okozott a palesztinoknak, Jeruzsálemben pedig annál nagyobb volt az elégedettség. Obama a palesztin elnök, Mahmúd Abbásszal való találkozóján megerősítette, hogy az Egyesült Államok megvétózza a Biztonsági Tanácsban a palesztin államiság indítványát, Palesztina felvételét 194. tagállamként az ENSZ-be. Szerinte az új állam kikiáltásához az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalások vezethetnek el.

Obama Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is tárgyalt a pénteki sorsdöntő szavazás előtt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Netanjahu kompromisszumkészségét hangoztatta, miszerint a zsidó állam kormányfői közül elsőként tíz hónapra befagyasztotta a ciszjordániai építkezéseket, de szerinte a palesztinok még ekkor sem voltak készek az érdemi tárgyalásokra. Közben egy másik sajtótájékoztatón Nabil Saat, a palesztinok képviseletében azt mondta: az erőszak egyetlen alternatívája az ENSZ döntés lehet, mert szerinte a palesztinok csakis ez által érvényesíthetik jogaikat.

Forrás: Kossuth Rádió, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: