HOLLANDIA – Wilders miatt robbantottak a bíróságon?

Geert Wilders

Geert Wilders

Robbanás történt szerda hajnalban a hollandiai Amszterdam üzleti negyedében, egy körzeti bíróságon, az épület megrongálódott, de senki sem sérült meg – közölték a hatóságok.
A holland rádió értesülése szerint egy gránát robbanhatott fel. Ezen a bíróságon tárgyalták Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PVV) elnökének ügyét, akit a muzulmánok megsértésével és hátrányos megkülönböztetéssel vádoltak. Civil szervezetek jelentették föl Wilderst, miután a szélsőjobboldali politikus olyan kijelentéseket tett cikkeiben, különféle internetes fórumokon és 2008-ban készült, Fitna (Viszály) című, 17 perces „filmjében”, hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, annak szent könyve, a Korán olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve, ezért be kellene tiltani.

 

A politikust felmentették a vádak alól. A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy Wilders kijelentéseit tágabb összefüggésben, a Hollandiában a bevándorlásról zajló társadalmi vita fényében kell vizsgálni. Nem valósult meg a gyűlöletkeltés bűncselekménye, mert nincs közvetlen kapcsolat a politikus kijelentései és a hollandiai muzulmánokkal szembeni növekvő diszkrimináció között. Egy dolgozó szerdán azt mondta, hogy a bíróság a nap folyamán folytatja a soron lévő ügyek tárgyalását.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: