Görögország ragaszkodik az euróhoz

Görögország ragaszkodik az euróövezeti tagsághoz, és további lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást – mondta Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter az újabb megszorító intézkedések előkészítésére összehívott rendkívüli kormányülést megelőző parlamenti felszólalásában.

A pénzügyminiszter szerint a csatlakozás a valutaunióhoz történelmi jelentőségű döntés volt, amin nem lehet változtatni. “Görögország az euróövezet tagja és az is marad örökre” – szögezte le Venizelosz.

Mint mondta, a kormány “nem kockáztatja az ország sorsát, és mindent megtesz” a válság leküzdéséért. Szükség van a nemzetközi hitelezők segítségére is. A trojka nélkül pénzügyileg már összeomlott volna az ország – mondta a miniszter.

A trojka az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap hármasa, amely összeállította a 110 milliárd eurós első görög mentőprogramot.

A hitel soron következő, 8 milliárd eurós részletének folyósítása hetek óta késik. A hitelezők további reformokat várnak a görög vezetéstől, amelynek már csak októberig van elég forrása a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez. Elemzők arra számítanak, hogy a szerdai kormányülésen egyebek között több tízezres elbocsátásokról és adóemelésekről döntenek.

InfoRádió / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: