Ban Ki Mun: a világ válságban van

Az ENSZ-főtitkár a bolygónk megmentésére, a konfliktusok megelőzésére, a közel-keleti és az észak-afrikai országok demokráciakeresésének támogatására szólította fel a világ vezetőit.

A főtitkár a világszervezet 193 tagállamának állam- és kormányfői előtt felszólalva úgy vélte, Szíria külön aggodalomra ad okot. Ban azzal vádolta Bassár el-Aszad elnököt, hogy visszatáncol a reformokra tett ígéreteitől és a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés azonnali beszüntetését követelte.

Ban Ki Mun

A 66. ülésszakon a palesztin állam elismerésének kérdése kerül a reflektorfénybe. Mahmúd Abbász palesztin elnök azt tervezi, hogy pénteken Ban Ki Munon keresztül levélben kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, ismerje el a világszervezet teljes jogú tagállamaként Palesztinát. Az Egyesült Államok viszont úgy véli, a palesztin állam csak közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások útján jöhet létre, és azzal fenyegetőzik, hogy vétót emel a BT-ben egy ilyen palesztin kérés ellen. A nemzetközi közösség lázas diplomáciai tevékenységgel igyekszik elejét venni egy újabb válságnak.

Ban Ki Mun úgy vélte, a palesztinok megérdemlik, hogy saját államuk legyen, Izraelnek biztonságra van szüksége, és ki kell törni a béketárgyalások felújítása kapcsán kialakult zsákutcából. A főtitkár megígérte, a világszervezet továbbra is “fáradhatatlan erőfeszítéseket tesz azért, hogy elősegítse a béke tárgyalásos úton történő megteremtését”.

Ban Ki Mun az idei közel-keleti és észak-afrikai, demokráciát követelő mozgalmakra utalva úgy vélte, hogy “fellelkesítettek bennünket” a drámai események, és támogatást szorgalmazott a tekintélyuralmi rendszerekből a demokráciába történő átmenethez. “Segítsünk abban, hogy az arab tavasz mindenki számára igazán a remény évszakává váljon” – hangoztatta.

Ban Ki Mun felszólalása nagy részében arra összpontosított, hogy mit tehetnek a vezetők a globális gazdasági válság ellen, amely “világszerte továbbra is megrázza a vállalatokat, kormányokat és családokat”, súlyosbítja a munkanélküliséget, mélyíti a társadalmi egyenlőtlenséget és “túl sok embert hagy félelemben élni”.

A főtitkár arra biztatta a világ vezetőit, hogy cselekedjenek a világ megmentése érdekében, fogadjanak el kötelező érvényű megállapodást a légköri változások elleni küzdelem érdekében és gyorsítsák a gazdasági növekedést, hogy kiemeljék az embereket a szegénységből. Szorgalmazta azt is, hogy politikai közvetítő missziókkal próbálják megelőzni a költséges konfliktusokat.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: