Morális válság, morális szolgálat, ledarált erkölcs – Gyurcsánynak nincsen erkölcsi alapja a kioktatásra

Öt éve került nyilvánosságra a balatonőszödi beszéd

Kovács AndrásTompos Ádám
Ha valaki az MSZP-ből szivárogtatta ki öt éve az őszödi beszédet, az mindenképpen elszámította magát, mivel annak következményei a párt egészére kihatottak – fogalmazott lapunknak Filipov Gábor politikai elemző. Ám mivel azóta sem tudjuk a Gyurcsány Ferenc botrányos szavait nyilvánosságra hozó személy nevét, ezért ez a téma az MSZP-n belül ma is komoly nézeteltérésekhez vezet. Talán ez is közrejátszik abban, hogy az őszödi beszéd – ahogy Szentpéteri Nagy Richard politológus az MNO-nak elmondta – önmagán túlmutató jelenséggé vált.

• IKSZ: Gyurcsánynak nincsen erkölcsi alapja a kioktatásra

… Napi abszurd

A 168 Óra megállapít
„A kormányfő folyamatos retorikai durvulása egyértelmű jele annak, hogy Orbán Viktor a hatalmát nem érzi biztonságban.”

2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben az akkori kormányfő úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” 2006. május 26-án, az MSZP választási győzelme után hangzott el mindez, a szocialista frakció volt a hallgatóság a balatonőszödi kormányüdülőben. Azon az öt évvel ezelőtti vasárnapon, amikor lehozta a beszéd „hazudós” részét a közszolgálati rádió, országszerte tüntetések törtek ki, másnap pedig megrohamozták a tévé székházát is. Sólyom László akkori köztársasági elnök szeptember 18-án úgy fogalmazott: az országban morális válság alakult ki. Az ostrom körülményeire és a rendőrség ott mutatott fellépésére a mai napig nem született magyarázat az akkori államtitkároktól, miniszterektől és rendőri vezetőktől. Így ma sem tudhatjuk, hogy miért tűrték a tévészékház kapujában a rendőrök a feléjük szálló köveket, arról viszont tudunk, hogy Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a hírTV-ből értesült az eseményekről, és „morális értelemben szolgálatba helyezve magát” otthonában várta az utasításokat.

  • Használt a magyar közéletnek az őszödi beszéd kiszivárogtatása – mondta el a Lánchíd Rádiónak Gazsó Ferenc, szociológus, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának korábbi tiszteletbeli elnöke. Gazsó Ferenc szerint a miniszterelnöknek azonnal le kellett volna mondania.Nem évültek el a 2006 őszi rendőri jogsértések, továbbra is lehetséges a felelősségre vonás – jelentette ki Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának egykori tanácselnöke a Lánchíd Rádióban. Szerinte ugyanis az akkor történtek terrorcselekménynek minősülnek, ugyanis a cél a lakosság megfélemlítése volt.(Lánchíd Rádió)

Túlmutat

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése bizonyos szempontból korszakváltást hozott, míg más aspektusból erre nem került sor – mondta el lapunknak Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa. A kabinet már a nyár folyamán elveszítette a népszerűségét, tehát ebből a szempontból nem volt fordulópont a zárt körben elhangzott beszéd megismerése – tette hozzá. Ezt emelte ki az MNO-nak Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője is, aki szerint az MSZP sorsa szempontjából mindenképpen korszakhatárnak számított szeptember 17-e. Mindketten úgy látják, hogy nem az volt a meglepő, hogy ellentmondás feszült a kampányígéretek és az ország valós helyzete között, hanem hogy mindez a miniszterelnök saját hangján volt hallható. Szentpéteri Nagy szerint ettől kezdve állandóan lehet hivatkozni rá. „Az őszödi beszéd napjainkra önmagán túlmutató jelenséggé vált.” – A mai magyar közállapotokat jól mutatja, hogy 2006. szeptember 17-e óta nem tudjuk, hogy kicsoda és miért hozta azt nyilvánosságra, csupán a sejtéseinkre hagyatkozhatunk – fogalmazott az elemző.

Ki hozta nyilvánosságra?

Filippov annak kapcsán, hogy kinek állhatott érdekében a felvétel széles körben való elterjesztése, kijelentette, ha valaki az MSZP-ből tette azt, az mindenképpen elszámította magát, mivel annak következményei a párt egészére kihatottak. Ez részben talán annak köszönhető, amit a „retorikai csúcsteljesítményben” így ír le az exminiszterelnök: „Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években. Vagy talán sose.” Ez így volt a napvilágra kerülés után is, hiszen a Gyurcsány által kért bizalmi szavazáson a szocialisták besoroltak vezetőjük mögé. Ám, amint reformjai és szokatlan sűrűséggel meghirdetett új programjai miatt kezdett egyre népszerűtlenebbé válni az akkori kormányfő és MSZP-elnök úgy kezdtek lábra kapni az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló összeesküvés-elméletek és találgatások.

A mackó legendája

Közös ezekben a teóriákban az, hogy szinte mindig a semmiből bukkannak elő, néhány napra tematizálva a közbeszédet, valamint hogy alapvetően két forgatókönyvre épülnek. Az egyik elképzelés szerint egyenesen Gyurcsány Ferenc belső köreiből szivárgott ki a beszéd. A verzió hívei ezt azzal magyarázzák, hogy a baloldal akkori kedvence nagyon gyorsan meg is találta a módját, hogy hogyan kommunikálja botrányos mondatait: az egykori sportminiszter új kezdetet vizionált és a rendszerváltást követő hazugságokkal való leszámolást sürgette, nem mellékesen pedig újra csatasorba állította azokat az értelmiségieket, akik kiábrándultak az MSZP-ből.

Ezt támaszthatja alá a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata is, amely szerint nem a kormányüdülőben lévő hallgatóság soraiban, azaz nem a frakció tagjainál volt a beszédet rögzítő diktafon. Bejárta a sajtót még Gál J. Zoltán páncélszekrényének legendája is, amely szerint Gyurcsány bizalmasának és kabinetfőnökének „mackójából” néhány napra eltűnt az őszödi beszédet tartalmazó kazetta. A szóbeszéd szerint Gál J. kis ideig nem találta az eredeti, „rendezői változatot” tartalmazó kazettát, és arra gyanakodott: ellopták tőle a szalagot, ezért felajánlotta lemondását, amit Gyurcsány nem fogadott el. Gál J. magyarázata a Népszabadság információjára a következő: szeptember 17-én elkezdték keresni a teljes felvételt, akkor kipakolták a széfet, de állítása szerint a szóban forgó beszéd nem hiányzott.

Gyurcsányék persze mást képzelnek a szivárogtatásról. Árulásról beszél ugyanis, és nevek említése nélkül blogbejegyzéseiben és sajtónyilatkozataiban rendre jól behatárolhatóan körülírja pártbéli ellenlábasait. Sőt: legutóbbi nemcsak körül-, hanem le is írta ezeket a neveket, és egy borítékba téve odaadta Mesterházy Attila jelenlegi pártelnöknek. Az országgyűlési képviselő mindezt azért tette, mert az MSZP júniusi „imázskongresszusa” előtt Szanyi Tibor, a párt „fenegyereke” Gyurcsányt nevezte meg mint kiszivárogtatót. Mesterházy sajtótájékoztatóján olvasatlanul darálta le a levelet, Gyurcsány szerint ekkor a szocialisták erkölcsének egy darabja is ledarálódott.

Visszatér?

2006-ra visszatérve: „Az akkori ellenzék természetesen a mai napig profitál a beszéd megismeréséből, különösen a Fidesz” – tette hozzá a Magyar Progresszív Intézet munkatársa. Gyurcsány esetleges visszatéréséről a szakértő elmondta, hogy jósolni nem szabad, de a jelenlegi helyzetben nem látszik annak esélye, hogy ez belátható időn belül bekövetkezzen.

Filippov nem zárta ki azonban azt, hogy a most indult eljárás révén a volt miniszterelnök iránti szimpátia növekedjen. Volt rá már példa Európában, hogy egy eljárás alá vont, népszerűtlen politikus megerősödve került ki a perből – tette hozzá. Az elemző rámutatott arra is, hogy Gyurcsány egyelőre a párton belüli küzdelemben sem áll nyerésre. „Amennyire a jelenből látszik, úgy tűnik, egyáltalán nem szolgálná az MSZP érdekeit, ha 2014-ben ő lenne a párt miniszterelnök-jelöltje” – zárta szavait a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: