Szomáliai hátterű feltételezett terroristák készültek támadásra Göteborgban

Göteborg

Göteborg

A svéd média szerint szomáliai és iraki származású emberek terrortámadást terveztek a hétvégén, vagy a közeli napokban. A hatóságok négy embert fogtak el az ország második legnagyobb városában és kedden kell eldönteniük, hogy vizsgálati fogságban tartásukat kérvényezik, vagy szabadon engedik őket.

Amikor a szeptember 11-i támadások évfordulóján, vasárnap svéd kommandósok őrizetbe vettek négy embert Göteborgban, a hatóságok már komolyan gyanakodtak arra, hogy támadás készült a város egyik jelképének számító, közel egy kilométer hosszú Alvsborg híd ellen.

A folyón megjelent a svéd haditengerészet egyik naszádja, az építmény alatt található Roda Sten művészeti központot pedig kiürítették. A korábban hőerőműként használt centrumban négyszáz ember tartózkodott egy nemzetközi kiállítás megnyitóján.

A hatóságok nem sokat árultak el a négy elfogott személyről, de kiszivárgott, hogy közülük hárman svéd állampolgárok. Kettő afrikai, egy pedig közel-keleti származású. A negyedik, szintén afrikai, lakhatási engedéllyel rendelkezik, és mindannyian göteborgi lakosok. Az egyik férfi ügyvédje azt mondta: védence tagadta, hogy terrorcselekményre készültek volna.

Az Expressen bulvárlap viszont egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsítottak egy radikális szervezethez tartozhatnak, amely kapcsolatban áll az al-Kaidával. A férfiak fegyvereket és robbanószert próbáltak beszerezni – állította a cikk. A GT című lap meg is nevezte a Szomália egyes részein sárija törvénykezést bevezető és kivégzéseket rendező Al-Sabab milíciát.

Skandináviát rendszeresen fenyegetik a radikálisok. Ennek egyik oka, hogy 2005-ben egy dán újság sok muzulmán szerint szentségtörő karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, majd 2007-ben Lars Vilks svéd karikaturista hasonló rajzot publikált. Tavaly decemberben egy brit kapcsolatokkal rendelkező öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a stockholmi bevásárlók között, mert felháborított a karikatúra.

A halálos fenyegetéseket kapott Vilks korábban azt mondta, hogy részt vesz a mostani, göteborgi megnyitón, de végül nem ment el. “Bárhol is légy, nem felejtettünk el” – üzente neki egy videóban egy svédországi radikális. A svéd hatóságok eddig úgy tartották, hogy a helyi radikálisok inkább a külföldön harcoló militánsok támogatásával vannak elfoglalva, és nem jelentenek közvetlen fenyegetést.

Júliusban sokkoló módon egy muzulmánellenes norvég radikális rendezett vérengzést Oslóban.

Szvetnik Endre (London)

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: