Magányos farkasoktól tartanak szeptember 11-én

A szeptember 11-i támadások tízéves évfordulójához közeledve az Egyesült Államok még mindig tart a terrorakcióktól. Az FBI és a Nemzetbiztonsági Minisztérium most figyelmeztetést adott ki, amely szerint továbbra is fennáll a veszélye, hogy kisrepülőgépekkel hajthatnak végre merényleteket.

Paranoia vagy elővigyázatosság? – a biztonsági illetékesek számára elég nehéz megítélni a kockázatokat, különösen, ha igaz az az amerikai kémszolgálatoktól származó állítás, hogy az arab demokráciamozgalmak kezdete óta kevesebb információt tudnak szerezni a szélsőségesek terveiről.

Egy héttel a szeptember 11-i, sokkoló terrortámadások tízéves évfordulója előtt az FBI és a belbiztonsági minisztérium arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy az al-Kaida kisrepülőgépekkel hajthat végre merényleteket.

A hatóságok szerint nincs konkrét összeesküvésről szóló információ, ám mégis figyelmeztettek, hogy az al-Kaida emberei, vagy követői kisgépeket akartak kibérelni, hogy azokat robbanóanyaggal rakják meg.

“Az al-Kaida és támogatói továbbra is érdeklődnek az iránt, hogy kisrepülőgépek vezetésére képezzék ki követőiket. Emellett nyugati személyeket akarnak beszervezni, hogy Európában, vagy az Egyesült Államokban képezzék ki őket. Ugyanakkor nincs információnk azonnali támadás tervéről” – állt a két hatóságnak a hétvégén kiadott ötoldalas összefoglalójában.

Matthew Chandler, az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szóvivője “rutin”-kommunikének nevezte a dokumentumot.  “Megosztottuk az információt partnereinkkel, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen fontos a folyamatos éberség” – mondta.

2002-ben amerikai illetékesek meghiúsítottak egy merényletkísérletet, amelyben egy kisgépet akartak nekivezeti egy amerikai hadihajónak. Egy évvel később az al-Kaida hasonló merényletet tervezett Pakisztánban a karacsi amerikai konzulátus ellen.

Biztonsági elemzők szerint ugyanakkor manapság a legnagyobb fenyegetést nem a csoportok, hanem az úgynevezett “magányos farkasok” jelentik. Olyan férfiak, mint például frankfurti reptéren lövöldöző koszovói, a társait texasi támaszpontjukon lelövő muzulmán-amerikai őrnagy, vagy a norvégiai mészárlást végrehajtó Anders Breivik. Ezek a támadók az internet segítségével radikalizálódtak. Az olyan csoportokat, mint amilyen a szeptember 11-i akciót tervezte, ma sokkal könnyebben felfedeznék – mondják biztonsági szakértők.

Szvetnik Endre (London)

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: