A válság ellenére egyre gazdagabbak a németek

A pénzügyi válság viszontagságai ellenére a németek tovább gazdagodnak. Nemcsak az adóbevételek növekedtek a közelmúltban, hanem a polgárok magánvagyona is. Január óta a magánkézen lévő vagyon több mint ötven millió euróval nőtt.

A szövetségi statisztikai hivatal most közzétett tanulmánya egyértelműen arról tanúskodik, hogy a németek a válság ellenére is egyre gazdagabbak. A közel 82 millió lakosú ország polgárainak magánvagyona 4825 milliárd euróra tehető. Ezt értékpapírokban, kötvényekben és bankbetétekben helyezték el.

A tanulmány ismertetésekor utaltak arra, hogy a csillagászati összegbe nem számították be a készpénzben, otthon őrzött összegeket, köztük a még jelentős mennyiségű márkát, amit a mai napig nem váltottak át euróra a nemzeti bankban.

A magánvagyont megtetézik az ingóságok és ingatlanok, amelyeknek értékét szintén több száz milliárd euróra becsülik. Tény, hogy a vagyon nem arányosan oszlik el, ugyanis az összegek java a felső tízezer birtokában van.

A potsdami egyetem társadalomtudományi fakultásának vezetője azonban kimutatta, hogy a leggazdagabb németek 64 százaléka a középosztályból származik, míg 21 százalék a legalacsonyabb rétegből emelkedett ki.

A tavalyi adatokat összehasonlítási alapul véve a vagyonosodás töretlennek tűnik, ugyanis a múlt év első feléhez viszonyítva a polgárok kezén lévő összeg több mint 250 milliárd euróval emelkedett. Noha a pénzintézetek iránti bizalom az elmúlt években erősen megingott, csupán a bankban elhelyezett betétek közel tízmilliárd euróval növekedtek az év eleje óta.

Gazdasági szakemberek azonban rámutattak arra is, hogy a vagyonosodás folyamata némileg lelassult, ugyanis míg 1991 és 2001 között szinte megduplázódottak a magánkézen lévő összegek, az elmúlt évtized során a növekedés üteme már csak negyven százalék volt.

Vincze András (Németország)


 

InfoRádió

2 hozzászólás to “A válság ellenére egyre gazdagabbak a németek”

  1. Marquetta Divita Says:

    While I can appreciate the points in A válság ellenére egyre gazdagabbak a németek Gondolat – Kanadai Magyar Magazin, I am sick and tired of hearing rubbish about the “economic recovery”. The Federal government borrowed and spent $6.1 trillion during the last four years to obtain a cumulative $700 billion rise in the country’s GDP. This means we’ve borrowed and spent $8.70 for every $1 of nominal “growth” in Gross domestic product. In constant $, GDP is flat, we’ve got no “growth” at all for the $6.1T. In constant US dollars, the GDP in 2011 might get back to the 2007 level, if the US economy continues “growing” at the same pace reached inside the first three months of 2011. If not, then the GDP will actually be below before recession levels. There is no economic recovery, the facts prove this.

  2. Rene Haggberg Says:

    You completed some fine points there. I did a search on the theme and found a good number of persons will agree with your blog.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: