Tizenöten versengenek Európa kulturális fővárosának címéért

Tizenöt olasz város pályázik arra, hogy 2019-ben Európa kulturális fővárosa lehessen. A népes mezőnyben már most kibontakozott heves versenyben a római kulturális tárca is nehezen tud majd dönteni.

Olaszország és Bulgária egy-egy városa viselheti Európa kulturális fővárosának címét 2019-ben. A jelentkezők közötti versengés Itáliában már megkezdődött. A pályázatok értékelése csak 2014-ben indul és 2015-ben zárul le, de eddig tizenöt olasz önkormányzat ítélte úgy, hogy méltó helyszíne lenne az egy évig tartó kulturális programsorozatnak. A népes seregben található Velence, Torino, Bergamo, a földrengés után a kultúra nyújtotta felemelkedésben reménykedő l’Aquila, valamint Siena, Perugia, Ravenna, Urbino és Terni városa.

Matera

Matera

Az észak- és közép-olaszországi jelentkezők mellett nem maradtak el a déliek sem: Európa kulturális fővárosának címét akarja magának a Nápolyhoz közeli Amalfi és tengerpartja, a calabriai Catanzaro, Pugliában pedig Bari és Brindisi, amelyek szomszédosak ugyan, de külön pályáztak. Basilicatában a sziklákra épült Matera és a szicíliai Palermo is benyújtotta jelentkezését.

“Túl sokan vannak, nem lesz könnyű a választás” – nyilatkozta a sajtónak a döntésre kijelölt kulturális államtitkár, Francesco Giro, és hangsúlyozta, hogy a kultúrában igazán gazdag Itáliának nem mindegy, kire bízza képviseletét.

A városok pedig teljes erőbedobással készülnek: mind a tizenötnek megvan már a saját logója, kampánybizottsága, és szponzorokról is gondoskodtak. Korában már három olasz város nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet: 1986-ban Firenze, 2000-ben Bologna, 2004-ben pedig Genova.

MTI

Hozzászólás