Több tízezren veszhetnek étlen-szomjan Kadhafi börtöneiben

BBC - Libya: Inside Tripoli's warehouse of horror

BBC - Libya: Inside Tripoli's warehouse of horror

Az utóbbi hónapokban mintegy 60 ezer embert tartóztattak le és zártak földalatti bunkerekbe, ám a lázadók egyszerűen nem találják ezeket a börtönöket. Számos kórház is halálcsapda lett: ahogy a börtönőrök, úgy az orvosok is elhagyták „posztjukat”.

Mintegy 57-60 ezerre tehető azoknak a száma, akiket az utóbbi hónapokban tartóztatott le és börtönzött be a Kadhafi-rezsim, jelentette be Omar Bani ezredes. A felkelők szóvivője szerint gyaníthatóan ezt a tömeget különböző földalatti bunkerekbe zsúfolták be – csakhogy ezeket a létesítményeket a visszavonuló kormányerők magukra hagyták.

Jogvédő csoportoknak állítólag bizonyítékaik vannak, hogy a börtönök közelében több tucat embert mészároltak le. Csakhogy – magyarázta Omar Bani ezredes – az eddig felfedezett bunkerekből mintegy 10-11 ezer embert szabadítottak ki, ám a nagy kérdés az, hol lehetnek a többiek. Ha ez nem derül ki nagyon gyorsan, akkor katasztrófa jöhet, ugyanis rabok tízezrei halhatnak meg a titkos börtönökben.
Hasonlóképpen tragikus állapotok uralkodnak Tripoli kórházaiban is – ugyanis azokat szintén elhagyták a harcok és a felkelők elől menekülő orvosok, nővérek. Az egyik egészségügyi intézményben a BBC és Al-Dzsazíra riportere szó szerint hullahegyeket talált: tucatjával, százával feküdtek a testek főleg férfiak, de nők és gyerekek is szép számban akadtak. Holttestek hevertek a folyosókon, a kórházi hordágyakon, a termekben. Ahogy dörögtek az ágyúk, és súlyosbodtak a harcok, úgy lett egyre több sebesült a kórházban. Aztán mindenki meghalt.

A helyi lakosok ugyan megpróbálták helyreállítani a kórházat, de az alapvető infrastruktúrák nélkül ez lehetetlennek bizonyult – például nem volt folyóvíz, amivel fölmoshatták volna a vértől csúszós-ragadós padlót. Hogy végül is mi történt, mi végzett a rengeteg emberrel, azt senki nem tudja. Egy orvos, aki visszatért, hogy részt vegyen a helyreállításban csak annyit mondott: mészárlás. És néhányan valóban arról beszélnek, hogy miután a terület kicsúszott Kadhafi katonáinak irányítása alól, a visszavonuló kormánycsapatok brutális bosszút álltak mindenkin, akiről azt gyanították: nem szereti az országot 40 évig vasmarokkal irányító diktátort.

Aki a jelek szerint az „övéit” sem kímélte: egykori női testőrezredének öt tagja állítja, hogy megerőszakolta őket a szökésben lévő líbiai vezető, írja a Times of Malta Bengáziból jelentkező tudósítója. Mark Micallef szerint a nők egy líbiai pszichológusnak, Szeham Szergevának mesélték el, miként tett rajtuk erőszakot Kadhafi (majd apjuk példáját az ezredes fiai is követték). Az egyik testőrnő egyébként azt állítja: már arra is zsarolással kényszerítették, hogy csatlakozzon az alakulathoz. Ugyanis egyszerűen közölték vele, hogy testvérét kábítószer-csempészésen érték, és csak azzal mentheti meg a börtöntől, ha belép a gárdába.

Szergeva elmondta, hogy ezt követően a nőt orvosi vizsgálatoknak – többek között HIV tesztnek – vetették alá, amiket egy kelet-európai ápolónő végzett el. Ezt követően a nőt Kadhafi Bab-Azizíja főhadiszállására kísérték, ahol a sértett szerint az ezredes pizsamában várt rá. “Nem értette a helyzetet, mert korábban úgy tekintett rá, mint atyjára, a nemzet vezetőjére. Miután nem engedelmeskedett Kadhafi unszolásának, az ezredes megerőszakolta”, közölte a líbiai pszichológus, aki azt állítja, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó. A “vallomások” részei annak a dokumentációnak, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróságnak készített a rezsim nemi erőszakos bűncselekményeiről.

atv.hu / times of malta / bbc.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: