“Hétköznapi” trópusi viharrá szelídült Irene

Az egyesült államok keleti partját sújtó időjárásra felkészültek ugyan, de így is legkevesebb tizenöten vesztették életüket

Szombaton csapott le az Egyesült Államok keleti partjára az Irene hurrikán, és az adatok szerint a vihar miatt eddig legkevesebb tizenöt ember vesztette életét. New Yorkban a folyók kiléptek a medrükből, s több milliónyi ember maradt áram nélkül a keleti partvidéken.

A New York-i utcákat elöntötte az óceán és a viharral érkező eső vize

Az Irene hurrikán okozta hatalmas esőzések miatt tegnap reggel kiléptek medrükből New York folyói. A hurrikán következtében hárommillióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén, és eddig legkevesebb tizenöt ember vesztette életét. Az Irene, amelynek intenzitása a Karib-tenger térségében még hármas fokozatú volt, tegnapra a Nemzeti Hurrikán Központ szerint trópusi viharrá „szelídült”, de a széllökések sebessége helyenként így is eléri az óránkénti 104 kilométeres sebességet. A hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a vihar következményei továbbra is végzetesek lehetnek. A legnagyobb veszélyt az áradás jelenti – mondta vasárnap a Fox News televíziónak Craig Fugate, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) vezetője. A parti őrség ugyanakkor tegnap bejelentette, hogy még aznap helyreállhat a New York-i kikötő forgalma. Alsó-Manhattanben mind a Hudson, mind az East River kiöntött. New York és New Jersey Kikötői Hatósága az áradás miatt lezárta a Holland-alagút északi járatát. Philadelphiánál a Darby folyó is kiöntött. A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, s New Jersey-ből és az új-angliai területekről áradásokról érkeznek jelentések. New Yorkban Manhattan, Brooklyn és Queens egyes part menti területeit lepte el a víz . A marylandi Calvert Cliffs-i atomerőmű egyik reaktora szombat éjjel automatikusan leállt, miután egy, az épületről az erős szélben levált alumíniumdarab eltalálta a létesítmény transzformátorát. Az erőmű vezetése tegnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint sem az alkalmazottakat, sem a környék lakóit nem fenyegeti veszély. Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és New Jersey-ben tegnap leállították a metró- és a buszközlekedést. Az utasforgalom ma indulhat újra. A több mint 800 kilométeres szélességben elterülő Irene tegnap délután New York környékéről New England felé vonult.

A Karib-térségből érkező hurrikán hírére New Yorkban az alacsonyabban fekvő területekről evakuálták a lakosságot, ami a metropolis történetében példátlan intézkedés: csak ott 370 ezer embert érintett. Megnyitották a menedékhelyeket, és szombat délután öt órára befejeződött a kiürítés. Leállásra kényszerült több olajfinomító. Több légi járatot – így a New York–Budapest közöttit is – töröltek.

MH-összeállítás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: