Csak nem utcai politizálásra készül az MSZP? Hol van Lendvai Ildikó? – A szocialisták az utcán és a világhálón is egészpályás letámadásra készülnek

Asztaltársaságokból demokrata kör

Utcára hívja az embereket az MSZP és a Societas, a szakszervezeti demonstrációkon való részvételre szólítva fel az embereket – jelentették be a hét végén, miután lapunk ezt korábban elsőként megszellőztette.

Úgy tudjuk, bár a szocialisták továbbra is összefognának az LMP-vel, önálló szövetségi politikát is folytatnak: egyes szakszervezetek mellett a Facebookon és a demonstrációkon szerveződő Demokrata Körök révén.Török Zsolt, az MSZP szóvivője hét végi sajtótájékoztatóján arra buzdított, minél többen vegyenek részt a szakszervezeti megmozdulásokon szeptember 12-én és 29-én is. Bár ezt most jelentette be a politikus, lapunk már három héttel ezelőtt előre jelezte az MSZP szándékát. Baloldali forrásokra hivatkozva akkor azt írtuk, hogy a szocialisták az LMP mellett a szakszervezetekkel fűznék szorosabbra a kapcsolatot, olyannyira, hogy az MSZP egyes érdekvédelmi szervezetekkel már az ősszel közös politikai akciók, tüntetések szervezésébe fogna.

Török Zsolt egyébként felidézte a Mesterházy Attila pártelnök által korábban mondottakat, miszerint ha nincs mód a tárgyalásokra, akkor a parlamenti eszközökön, az Alkotmánybíróságon és a nemzetközi fórumokon túl az utcán kell megmutatniuk az embereknek, hogy mi a véleményük, és hogy mit kérnek a kormánytól. Az MSZP szóvivője szerint „mindenkinek magáért kell utcára jönnie”, mert, mint mondta, a munkavállalóknak az igazságtalan adórendszer miatt kevesebb marad a borítékban, a különböző különadók áthárítása miatt növekednek az árak, csorbítják az egyetemisták, főiskolások és a munkavállalók jogait, valamint „diktatórikus rendszer kiépítésére törekszik a jelenlegi hatalom”.

A sajtótájékoztatón Torzsa Sándor, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom budapesti elnöke ugyanakkor – az Mszp.hu közlése szerint – azt magyarázta, hogy a közelgő demonstrációkon megismerhetik egymást a résztvevők, e-mail címet cserélhetnek, vagy Facebookon kereshetik a kapcsolatot. Ezekből a körökből asztaltárságok lehetnek, az asztaltársságból pedig Demokrata Körök.

Ez utóbbiak, azaz egyfajta „baloldali polgári körök” létrehozását amúgy már körülbelül két éve sürgetik egyes szocialista politikusok, köztük Lendvai Ildikó volt pártelnök. Az MSZP továbbra is összefogna az LMP-vel, ám – mivel Schiffer Andrásék egyelőre elzárkóznak a szorosabb kapcsolattól – a szocialisták önálló szövetségi politikát is folytatnak: egyrészt együtt akcióznak egyes szakszervezetekkel, másrészt a Demokrata Körök létrehozása révén becsatornáznák az interneten szerveződő közéleti-politikai mozgalmak jó részét – tudatták lapunk baloldali forrásai.

Zsebők Csaba
MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: