Soros György már az Európai Unió összeomlásáról beszél

Európának szüksége van egy „B” tervre – vélekedett Soros György egy vasárnapi bécsi rendezvényen. A magyar származású amerikai milliárdos úgy vélekedett, elképzelhető, hogy valamelyik uniós ország kiválik az euróövezetből.

• „Semmi olyat nem kérünk, ami ellentétes lenne az érdekeikkel”


SOROS TEMETI AZ EURÓT

SOROS TEMETI AZ EURÓT

SOROS TEMETI AZ EURÓT

Rendkívül sebezhető a pénzügyi rendszer

Az Európai Unió „gazdasági összeomlás” szélén van – vélekedett az üzletember, a róla elnevezett alapítvány elnöke a bécsi pódiumbeszélgetésen. Az uniós vezetők eddig csak időt nyertek, de az idő ellenük dolgozik. Soros egyfajta „B” tervet sürgetett, amely elmozdulást jelentene „a status quótól”. A liberális demokráciák egyik alapvetése az a felismerés, hogy minden rendszernek magában kell foglalnia a korrekció lehetőségét. „Az euró létrehozásakor nem számoltak korrekciókkal. Nem voltak rendelkezések arra nézve, hogy valamely ország elhagyja az euróövezetet, pedig ez a jelenlegi körülmények között valószínűleg elkerülhetetlen” – mondta Soros, habár konkrét országot nem említett.

Az euró fennmaradása mindenkinek létfontosságú érdeke, de „jelenleg nincs B terv. Ezért ragaszkodnak a kormányzatok a fennálló helyzethez, ezért iparkodnak fenntartani a meglévő elrendezést, ahelyett, hogy elismernék: vannak alapvető hibák, amelyeket orvosolni kell. Nézzünk szembe azzal, hogy gazdasági összeomlás szélén vagyunk, amely mondjuk Görögországban kezdődik, de könnyen továbbterjedhet. A pénzügyi rendszer továbbra is rendkívül sérülékeny” – vélekedett Soros.

A mostani helyzetet jó alkalomnak nevezve a lehetséges intézkedések közt említette, hogy az EU létrehozhatna nagyobb közös központi költségvetést az áfabevételek vagy a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adók egy részéből, európai intézményt alakíthatna a bankok garantálására, és megháromszorozhatná mentőalapját szintén az adóbevételekből. Hosszú távon az euró megmaradása feltételének mondta a politikai uniót az EU-ban. A hiányosságok közé sorolta, hogy az euróövezetnek van ugyan közös központi bankja, de nincs sem központi kincstára-pénzügyirányítása – végeredményben pénzügyminisztériuma –, sem költségvetési politikája.

Az euró a különbségek mélyülését okozta ott, ahol konvergenciát vártak tőle – mondta Soros, a spanyol és a német versenyképesség színvonalát összehasonlítva. Az európai integráció „kifogyott a lendületből”, és jelenleg az integrációval ellentétes folyamat zajlik – vélekedett. Európa választás előtt áll, hogy nemzeti vagy európai szinten kezeli-e a helyzetet – mondta. Az EU „túlélését” alapvető érdeknek nevezte. Soros szerint az európai közvéleménynek kell arra ösztönöznie az európai vezetőket, hogy kidolgozzanak egy európai megoldást, egy „B” tervet.

A beszélgetés egy másik résztvevője, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője is úgy vélekedett, az EU-nak politikai unióvá kell válnia, létre kell jönnie egy közös politikai térnek és egyfajta „Európai Egyesült Államoknak”. A politikai unió kulcsa a vezetők közvetlen választása mellett egy közvetlen európai adó lehetne, amely érdekeltté tenné az unió polgárait az uniós politika formálásában – mondta.

Verhofstadt szerint jelenleg hiányzik az EU-ban a valódi politikai vezetés, ehelyett a tagállamok politikusai részéről egyre gyakrabban találkozni nacionalista és populista érvekkel. Ezek „megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy nemzeti keretek között lehetséges megoldást találni” a problémákra – mondta. A politikus ezzel szemben úgy látja, a nemzetközi gazdasági válság lehetőséget teremt a politikai unió felé haladásra. Soros szerint az „Európai Egyesült Államok” a jelenlegi politikai légkörben utópia, de abban egyet lehet érteni, hogy „európai megoldásra” van szükség.

Elemzők emlékeztetnek, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek a múlt héten hozzájárultak a közös mentőalap (EFSF) kölcsönzőképességének növeléséhez. Ezt összesen 440 milliárd euróra emelik az eddig 225 milliárdról azáltal, hogy a tagországok adta garanciák összegét 780 milliárd euróra növelik az eddig 440 milliárdról.

Ily módon az EFSF lehető legjobb, „AAA” hitelminősítői osztályzatához szükséges többletgarancia 165 százalékra nő 120 százalékról, úgyhogy megszüntethetik a készpénz-tartalékolást és következésképp a túlvállalást, azaz hatékonyabb lehet az EFSF működése. A túlvállalás azt jelenti, hogy – szintén az „AAA” adósosztályzat védelmében – az EFSF eddig mindig nagyobb értékben bocsátott ki kötvényt, mint amekkora összeget abból a támogatott országnak – eddig Portugáliának – továbbkölcsönzött.

(MTI)

Reklámok

Egy hozzászólás to “Soros György már az Európai Unió összeomlásáról beszél”

  1. SOROS TERVE | Gondolat - Kanadai Magyar Magazin Says:

    […] Soros György már az Európai Unió összeomlásáról beszél […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: