Súlyos társadalmi probléma a cyberszex

Kínos-ügy: Visszataszító dolgot művelt a fiatal képviselő

Anthony Weiner, New York-i kongresszusi képviselő visszataszító ügye több, mint egyszerű politikusi szexbotrány. Olyan új társadalmi jelenségre mutat rá, ami az internetes közösségi hálók korának divatjaként nemcsak a fiatalok, hanem felnőttek kapcsolatát is új dimenzióba helyezi. A cyberszex romboló hatása egyelőre beláthatatlan.

Anthony Weiner 47 éves politikus éveken keresztül folytatott pornográf tevékenységet a Facebookon, Twitteren egyaránt. Eddig bevallottan legalább fél tucat fiatal nővel állt virtuális szexuális kapcsolatban, telefonok, fotók, online üzenetek útján. Partnereivel, akik közül eddig bizonyíthatóan a legfiatalabb egy 17 éves középiskolás lány volt, a valóságban sohasem találkozott, vágyait az interneten élte ki.

Anthony Weiner tavaly nősült meg, feltűnően elegáns 35 éves felesége, akit a Clinton- házaspár “második lányának” tart, Hillary Clinton legközelebbi munkatársa. A tavalyi esküvőt maga a volt elnök celebrálta. Az ifjú feleség, aki néma maradt a botrány során, a házaspár első gyermekét várja.

Anthony Weiner családján kívül súlyos kárt okozott saját pártjának, a demokratáknak, és a nyomás hatására eleinte betegszabadságra ment, és pszichiátriai kezelésnek vetette magát alá, majd csütörtökön lemondott.

A Weiner-ügy felerősítette a társadalmi vitát az Egyesült Államokban arról a cyberszexről, ami nemcsak meggondolatlan fiatalok, hanem egyedülálló és házas felnőttek modernkori veszélyes játszóeszközévé vált.

A szextingelést, (sex és text message szavakból összerakott rövidítés) először a fiatalok kapták fel, amikor mobiltelefonokon, interneteken szexuális fotókat, üzeneteket továbbítottak. A felmérések szerint az amerikai tinédzserek egyharmadát érinti az új trend, leggyakoribb a 10 és 16 éves fiatalok között. A legtöbb szextingelő internetes flörtnek tartja, és csupán barátjának vagy barátnőjének kíván imponálni. Vannak, akik egyszerűen nem akarnak kimaradni a divatból, és akadnak, akik csupán unalomból űzik.

A fiatalok a következményekkel nincsenek tisztában, nem tudják, hogy a „küld˝ gomb megnyomásával már nincs kontrolljuk a fotó, videó további sorsa felett. Ki tudja, hol köt ki, hány ezer, millió ember nézi, hány perverz férfi, pedofil figyel fel rájuk.

A pszichológiai károkat, nem egy esetben a tragikus végkimenetelt – öngyilkosságokat – látva az iskolák egyre szigorúbb szabályokat vezetnek be, sok helyen az azonnali eltávolítás a büntetés, másutt akár büntetőjogi eljárást is kezdeményezhetnek a szextingelők ellen.

De sokkal összetettebb a probléma a felnőtt társadalomban, ahol nemcsak magányosok keresik a pornó weboldalakat, flörtölnek interneten, folytatnak cyberszexet idegenekkel, hanem a látszólag kiegyensúlyozott, boldog házasságban élők is titokban követik az új divatot. A közösségi hálók jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy régi szerelmeket felkutassanak, új partnereket találjanak és azzal folyamatos virtuális szexuális kapcsolatot alakítsanak ki. Az internetet használó a monitor szűrőjén keresztül nem érzi a morális felelősséget, nem gondolja, hogy bűnt követ el. A több helyen használt álnév pedig valóságos védőpajzsot biztosít. Amit valaki sohasem vállalna fel saját nevében, azt megteszi álnév alatt.

Anthony Weiner internetes szexpartnerei pontosan tudták, hogy az amerikai kongresszusi képviselő nős, ez a tény mégsem akadályozta meg őket abban, hogy ne túlfűtötten reagáljanak a felhívásra. Többen úgy védekeznek, hogy mivel a cyberszex során nincs testi kapcsolat, mindez nem számítható megcsalásnak vagy házasságtörésnek, csupán egy kis mókának. De az interneten elkövetett hűtlenség súlyos érzelmi kihatását mi sem jelzi jobban, minthogy az amerikai válások közel harminc százalékában a Facebook tevékenységet a házasság megromlásának okaként említik. A válóperek közel 80 százalékában az ügyvédek az e-maileket, internetes tevékenységet is beidézik.

Családvédők, szociológusok már régóta a high-tech eszközök felelős használatára intenek, ajánlják, hogy a házastársak között legyenek átláthatók a mobiltelefon-hívások, SMS-ek, internetes tevékenység. De hogy az új jelenség miként hat a hagyományos kapcsolatokra hosszú távon, még egyelőre senki sem látja.

Balla Eszter
– kronika@hetivalasz.hu-

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: