„Félelem járja be Magyarországot”… Gagyi mint politikai stílus

Félelem járja be Magyarországot – harsogta egy erkölcsileg többször lenullázott politikus… Ez már nem Balkán. Ez már nem Afrika. Ez már minden korábbinál alacsonyabb szintű – és alantasabb – politikai stílus.
Gagyi.
…a Készenléti Rendőrség állományába tartozó ismeretlen rendőr 2006. október 23-án este gumilövedékkel fejbe lőtte az utcán sétáló tanárt, amivel súlyos, életveszélyes sérülést és III. fokozatú rokkantságot okozott.
Igen: ilyen mozzanat valóban félelmet kelthet egy országban.

Csakhogy amikor – 2006 októberében – a terrorisztikus cselekedet megtörtént, akkor a ma félelemről harsogó politikus éppen a kormánypártot duzzasztotta. Az ő hatalmon maradását is szolgálta a gumitöltényes rendőrterror.
Akkor nem harsogta, hogy „Félelem járja be Magyarországot”…
…Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül.” Ezt nyilatkozta egy önmagát azóta is baloldalinak mondó politikus 2004. február 9-én egy napilapban.
Ez a szóhasználat valóban félelemkeltő.
Aki a szembenálló politika erőket le akarja verni, az nem ellenfeleket, hanem ellenségeket lát. A dologban ma az az érdekes, hogy a most félelemtől rettegő politikus 2004. február 9-én nem tiltakozott elvtársa félelemkeltő nyilatkozata ellen. Hanem sunyin behúzódott a fenyegetőző mögé.
„Végig hazudtuk az elmúlt másfél-két évet!” „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.”
Ha egy miniszterelnök vallja be ezt, az fölöttébb félelemkeltő. Azt ismeri be ugyanis a kormányfő, hogy megsértette az alkotmányt. Hogy elárulta a köztársaságot.
Hogy esküszegő lett.
Olyan köztársaságban, ahol maga a miniszterelnök esküszegő, alkotmánysértő, áruló, az állampolgárok joggal félnek. A most félelemről harsogó politikus azonban akkor nem rikoltozott. Hanem csendben a markába röhögött. Elvtársának esküszegése, alkotmánysértése és árulása ugyanis az ő hatalmon maradását szolgálata.
Erkölcsi holttest lett. Elvtársával együtt.
Nincs joga a parlamentben maradnia. Akkor sem, ha a bevallottan hazugságokkal félrevezetetett emberek egy része rá szavazott.
Sokadszor is ki kell mondani: akik a „Végig hazudtuk az elmúlt másfél-két évet…” mondatot vállalták, a hazugságot beismerő politikus mögé besorakoztak – legyen ezen besorakozók vezetékneve Pető, Mesterházi, Kuncze, Lendvai, Demszky, -, azok önmagukat rekesztették ki az európai értékrendű politikusok közül.
Uniós tagállam közéletében helyük nincs.
Kovács G. Tibor

Hozzászólás