Kitiltották Lars von Triert a Cannes-i Filmfesztiválról

MTI – Hitlerrel kapcsolatos megjegyzései miatt kitiltották Lars von Triert a Cannes-i Filmfesztiválról. Előző napon megrökönyödést váltott ki a dán rendező, amikor kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és úgy vélte, “Izraeltől tényleg a falra lehet mászni”.

A filmes alkotó még szerdán Cannes-ban kiadott közleményében elnézést kért szavaiért, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne.

“Én csak azt mondom, hogy megértem mint embert. Nem igazán derék fickó, de sok mindent megértek benne, és némileg szimpatizálok is vele” – jelentette ki a rendező a Melancholia című lélektani katasztrófafilmjének bemutatója után tartott sajtótájékoztatón.

“Megértem Hitlert. Azt hiszem, valóban sok rossz dolgot tett, de el tudom képzelni, ahogy a végén a bunkerjében ül… Természetesen, nem támogatom a második világháborút, nem vagyok a zsidók ellen” – finomította álláspontját.

“A zsidókkal vagyok persze, de nem túlságosan, mert Izraeltől tényleg a falra lehet mászni” – fejtegette nézeteit a rendező a részben nevető, részben feszengve hallgató közönsége előtt.

Lars Von Triert német gyökereiről kérdezték, amelyre 1989-ben, anyja halála után derült fény, valamint egy dán magazinban nemrégiben adott interjúról, amelyben arról beszélt, hogy “kedvére való a náci esztétika”.

“Annyit elmondhatok erről, hogy valóban szeretem (Albert) Speert (Hitler építészét)” – magyarázta. “Még ha nem is volt Isten legjobb teremtménye, tehetsége volt, amellyel a náci rendszer idején élhetett” – tette hozzá.

Albert Speert többi náci vezetővel együtt bíróság elé állították, háborús és az emberiség elleni bűnök miatt 20 évi börtönre ítélték, s 1966-ig börtönben ült.

“Ok, I’m a nazi” (náci vagyok) – mondta végezetül zavartan nevetve Lars von Trier.

A filmfesztivál igazgatóságát megdöbbentették a dán rendező kijelentései és kértem, adjon magyarázatot – tudatta közleményében az egyik szervező, aki hangsúlyozta: soha nem engedi meg, hogy a rendezvényen ilyen témákról ilyen kijelentések hangozzanak el.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: