A lezuhant Air France-gép kapitánya nem volt a pilótafülkében

A 2009-ben szerencsétlenül járt Air France gép kapitánya nem volt a pilótafülkében a lezuhanáshoz vezető jelenségek észlelésekor – állította vasárnap a Spiegel német hírmagazin a fekete dobozok kiértékelésére hivatkozva.

A francia légitársaság 2009. június 1-jén Rio de Janeiróból Párizsba tartó, az Atlanti-óceánba zuhant járatának a közelmúltban megtalált fekete doboza rögzítette Marc Dubois hangját, amint a pilótafülkébe berohanva adott utasításokat.

“Utasításokat kiáltott a két másodpilótának, hogyan mentsék meg a repülőt” – idézte a Spiegel legfrisebb számában a vizsgálat egyik szakértőjét.

A gépen 228-an – köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar – utaztak. A katasztrófát senki sem élte túl.

A szerencsétlenség okáról eddig csak találgatások voltak, remények szerint a rejtély megoldásához nagyban hozzájárulhatnak a – tengerből nemrég kiemelt – két fekete doboz által mentett adatok, a pilótafülkében rögzített beszélgetések elemzése.

Korábban azt feltételezték, hogy a pilóták maguk irányították a gépet egy viharzónába. A fekete doboz által őrzött útvonal azonban arra enged következtetni, hogy a legénység megpróbálta megtalálni a lehető legkíméletesebb repülési pályát és így kivezetni a gépet a viharzónából. Az adatokból az következik, hogy kezdetben siker koronázta kísérletüket, mert a doboz nem jelzett erőteljesebb turbulenciát. Viszont a Der Spiegel által idézett forrás szerint jegesedés zavarta meg a gép sebességmérőjének működését.

“A fekete doboz röviddel a sebességmutató meghibásodása után a gép meredek felemelését rögzítette” – mondta el a szakértő. Ez a felhajtóerő vészes csökkenését, majd a gép zuhanásba fordulását okozhatta.

Az nem világos, hogy a pilóták észlelték-e a repülőgép szokatlan viselkedését. Elképzelhető az is, hogy ebben a pillanatban avatkozott be az Airbus robotpilótája – az Airbus erről nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy még folyik a vizsgálat.

A fekete dobozokon kívül a kutatóknak múlt héten sikerült két holttestet és a roncs számos alkatrészét is a felszínre hozni, további közel ötven áldozat tetemét is megtalálták a tenger mélyén.

MTI

Kapcsolódó cikkek:

* Használható adatok az Air France-gép fekete dobozában

* Ítéletet hirdetnek a Concorde-perben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: