Lázár: Semmiféle együttműködés nem képzelhető el a Jobbikkal

Az elmúlt egy évben a Fidesz-frakció maximálisan támogatta a kormányt – jelentette ki a frakció elmúlt egy évét értékelő szerdai sajtótájékoztatóján Lázár János. A frakcióvezető a parlamenti munka részleteiről szólva megjegyezte azt is, az Országgyűlés 197 törvényt fogadott el, ebből 77 törvényjavaslatot a Fidesz kezdeményezett, a frakció tagjai a Házban 160 óránál többet beszéltek, 33 interpellációt nyújtottak be, 36 szóbeli és 227 írásbeli kérdéssel, illetve 64 napirend előtti és 23 napirend utáni felszólalással fordultak a kormányhoz vagy az ellenzéki képviselőkhöz.

A Fidesz-frakció szaktudásával az elmúlt egy évben maximálisan támogatta a kormányt, egy egészen új modellt bevezetve, ezáltal az egyéni képviselői indítványok jóval nagyobb szerepet kaptak tavaly nyár óta, mint az elmúlt húsz évben bármikor – fogalmazott Lázár János. Hozzátette: a Fidesz-frakció megbízható szövetségese volt a kormánynak. Mint folytatta, a frakció emellett a keménységet is képviselte a társadalmi és politikai vitákban, ezzel is támogatva a kormány munkáját.

Lázár János kifejtette: a frakció elsősorban a kormányprogram jogalkotásának maximális támogatását, a kormányzó párt érdekeinek biztosítását, egy hatékony, stabil és kiszámítható kormányfrakció működtetetését tűzte ki célul, ugyanakkor sikernek tartotta azt is, hogy a párt nem parlamenti szereplőit is sikerült bevonni a parlamenti döntések előkészítésébe.

A kettős állampolgárság megadása, a 2006-os tűzijáték és a 2006-os rendőri brutalitás áldozatainak kárpótlását a frakcióvezető nem pusztán szimbolikus, de becsületbeli kötelességnek is tekintette. Hozzátette: a Fidesz-frakció rendpártiságát a három csapás törvény bevezetése, a Btk. szigorítása, illetve az alaptörvényben a tényleges életfogytiglan és a tulajdonhoz való jog megjelenése is egyértelműen megmutatta. Gazdasági ügyek közül a frakcióvezető a nyugdíj- és az adórendszer átalakítását, valamint a 29 pontos akcióterv támogatását emelte ki. A jövőről szólva a honatya úgy fogalmazott, a legnagyobb kihívást az oktatási-, az egészségügyi- és az önkormányzati rendszer átalakítása jelenti majd.

Lázár János a Fidesz-frakció kiemelten fontos feladatának tekinti a jövőben a jog- és fogyasztóvédelmet is. Magyarázatképpen hozzátette: ki kell találni, hogyan lehet a nagy szolgáltatókkal szemben hatékonyan felvenni a harcot. Ez a frakció egyik legfontosabb küldetése lesz – jegyezte meg Lázár. A frakcióvezető elmondta azt is, hogy amennyiben frakciótársaitól megkapja a bizalmat, ismét áll a kihívások elé. Ismeretes, a képviselőcsoport hétfőn választ frakcióvezetőt, akinek most jár le egyéves mandátuma.

Újra kell szabályozni a szerencsejáték piacot

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János elmondta, frakcióvezetőként igyekezett kiszámítható és megbízható lenni, és 8 éves polgármesteri rutinját munkájában hasznosítani. Mint folytatta, ha szükség volt, keményen részt vett a vitákban, és azt, amit vállalt lelkiismeretesen igyekezett elvégezni. Hozzátette: a Fidesz külföldi pártkapcsolatait újjá kell szervezni, és míg Navracsics Tibor ezt az előző ciklusban kiválóan művelte, neki ezen a területen még restanciái vannak.

Lázár János a Szerencsejáték piacának átalakítására korábban tett mondatairól szólva kijelentette: a szociális segélyek felhasználása gazdasági és társadalmi problémát jelent, ugyanis az alkoholizmus, a munkanélküliség és bizonyos szerencsejáték típusok egymással szoros összefüggésben állnak. A politikus szerint az egy társadalmi probléma, amikor a postás a szociális segélyt a kocsma ajtajában osztja ki, így a pénz eleve a játékgépbe vagy az uzsoráshoz vándorol. “Ebben az értelemben gondolom, hogy nincs jól a rendszer leszabályozva” – szögezte le Lázár, kiemelve: az embereket nem védi meg semmi a kétkarú rablóktól. Az államnak a szerencsejáték piacot újra kell szabályoznia, ugyanis ebben a piaci szegmensben nem 35 milliárdnyi adóbevételi lehetőség, hanem jóval több rejlik.

Gyurcsány figyelemelterelése

Gyurcsány Ferenc szerdai Facebook-bejegyzéséről szólva úgy fogalmazott, a volt miniszterelnök bejegyzéseit és megszólalásait az utóbbi hetekben egyre nehezebben tudja követni. Az a benyomásom, mintha elfáradt volna Gyurcsány Ferenc, egy kis pihenőt kellene tartani, de ezt ő vagy családja dönti majd el – jegyezte meg. Ismeretes, Gyurcsány Ferenc “Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt?” című kérdésével azt szeretné megtudni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig. Lázár határozottan figyelemelterelésnek véli a volt miniszterelnök kérdését, miután az Audi-beruházással kapcsolatos összes döntés bírta és bírja a kormánypárti képviselőcsoport támogatását.

Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát egy milliárdos bűncselekmény miatt kérte ki a Legfőbb Ügyészség, ezért a mentelmi bizottság fideszes tagjait arra kérte, a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, és az összes körülményt mérlegeljék. Előbb-utóbb ki kell deríteni, hogy a sukorói lopásért ki a felelős – jegyezte meg.

A devizahitelesek megmentése a frakción belül is komoly vitát váltott ki – jegyezte meg Lázár János. Emlékeztetett, a Fidesz választási és kormányprogramjában is az szerepel, hogy Magyarországon lakás nélkül lehetőség szerint senki se maradjon. Mint folytatta, a devizahitelesek esetében az árfolyam miatt veszélybe kerültek helyzetét kell kezelni. Kiemelte: a szabad felhasználású hitelesek esetében megítélésük szerint nincs szükség a segítségre a mai társadalmi és szociális viszonyok között. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, a szociális kérdőívek válaszait meg kell várni ebben a kérdésben. Július 1-jéig döntést kell hoznia ebben a kérdésben a kormánynak – jegyezte meg.

Semmiféle együttműködés nem képzelhető el a Jobbikkal

A parlament megalakulása idején egyértelművé tették, hogy minden parlamenti párt mandátumát tiszteletben tartjuk – fogalmazott a Jobbik stílusát firtató kérdésre Lázár János. A frakcióvezető leszögezte: a Jobbik politikai programja jelentős mértékben megváltozott az elmúlt egy esztendőben, ma már nyíltan nemzeti szocialista irányt vett, amivel a Fidesznek semmilyen együttműködési szándéka nincsen.

A Jobbik káoszt akart, mi pedig semmiféle azonosulást és együttműködést nem tudunk felvállalni – húzta alá a honatya, kiemelve: a Jobbik által felvetett társadalmi és gazdasági problémákról beszélni kell, csak a nemzeti radikális párt által adott válaszok nem helyesek.

fidesz.hu nyomán – gondola

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: