Első felvonás

Álláspont

Reméltük, hogy mára elérkezik az idő, amikor Gyurcsány Ferenc neve végre a helyére kerül a közbeszédben, és a rossz emlékű, de annál jelentéktelenebb személyével legfeljebb a bűnügyi rovat rövidhírei között kell foglalkoznunk. Mondjuk, hogy Szegedről Baracskára szállították át, vagy hogy a büntetését jó magaviselettel tölti, mi több, éppen nagy sikerű táncelőadást tartott rabtársainak.

Első felvonás - Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Első felvonás - Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A mártírkodó Gyurcsány újabb színpadias jelenete Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Ehelyett, annyi elszalasztott lehetőség után, csak most kerül sor a bukott kormányfő első meggyanúsítására, amiből az érintett máris politikai fesztivált rendez. Gyurcsány kórfejlődése valószínűleg odáig fajult, hogy őszintén Krisztusnak, de legalábbis Nagy Imrének képzeli magát. Az ellenzéki politikusok férfierejének meglehetős hiánya miatt egyébként is Fletó fújja a passzátszelet, miközben Mesterházyék, Vonáék vagy Schifferék csak a labdát pöcögtetik a kispad árnyékában.

Mesterházy Attila ráadásul hatalmas öngólt rúgott azzal, hogy éppen Gyurcsány meggyanúsításának hírére adta fel párton belüli védvonalait, és szorította a keblére fő riválisát. Ahelyett, hogy a tőle megszokott vigyorral a szája szélén lazán rendelt volna egy kávét, amikor kattan a bilincs a fő bajkeverő csuklóján. Ettől fogva az MSZP elnöke kényszerpályára került: legfeljebb harmadik alabárdos lehet majd a nagy előadáson. Amelyben Gyurcsány ugye bebizonyítja majd, hogy „mindig becsülettel szolgálta nemzetét”.

Mesterházy politikai öngyilkossága legyen az ő baja. Mi inkább merüljünk el a gyurcsányi bűnök feneketlen kútjában. Mert amíg ez a politikai szélhámos a porondon van, mi sem felejthetjük el, hogy honnan jött, és miként gyűlt össze a szemlőhegyi palotára meg a politikai hátországra való pénzhalom.

Ez a hasáb igencsak szűkös lenne a teljes leltárra, de legalább foglaljuk össze a lényeget. Gyurcsány Ferenc – még feltörekvő üzletemberként nyilatkozva – egy 1996-os Népszabadság-interjúban elhencegte, az ő nagysága abban rejlik, hogy maga köré gyűjtötte a pártállam kulcsembereit, s így sokkal könnyebben boldogult a privatizációs üzletekben. „Az államot senki nem kényszerítette rá, hogy ilyen végtelenül rossz üzleteket kössön velem” – viccelődött az interjúban, amely egyébként a Gyors hal eszi meg a lassút címet kapta. Ebben az összefüggésben mi, pártállami kapcsolatok híján, a rablóprivatizáció idején csak tátott szájjal bámuló halandók volnánk a lassú halak…

Nos, ott vannak azok az első milliócskák, amikor az ártatlan bárány még arra is rákényszerült, hogy némi adómegtakarítás kedvéért az elhíresült Nomentana-ügyben fiktív papírokkal és fantomcéggel operáljon. Majd ott voltak az első, végtelenül primitív módon lenyúlt koncok: például a parlament melletti képviselői klub, amelyet a közpénzből történt teljes átépítést beszámítva gyakorlatilag ingyen kapott meg a majdnemcézár. Ezután jött az őszödi tóparti pártvilla ügye, amit némi lízinges trükközéssel szintén bagóért szerzett meg Fletó, hogy aztán a közelmúltban piaci, azaz százmilliós nagyságrendű összegért passzoljon tovább. Vagy ott van a Fittelina-botrány. Az a kft., amelyet kisstílű fukszos maffiózók módjára, azért hozott létre az exminiszterelnök, hogy megspórolja a liftes-medencés családi villa átépítésének adóvonzatait. És emlékszik még valaki arra, hogy Gyurcsány az olajügyekbe is nyakig belekeveredett, amikor egy „ügyes” húzással üzlettársaival rátette a kezét a volt szovjet olajtárolókra, majd beékelődött az állami erőművek és az olajbeszállítók közé? Vagy az ötmillió forint készpénzért megszerzett mosonmagyaróvári timföldgyárra és a családi ház áráért hozzá adott bauxitbányákra? Meg a többi lenyúlt üzemre és a közpénzekkel kitömött Perfekt Rt.-re? Netán a paksi atomerőműről lefejtett állami tízmilliókra?

Ha komolyan venné a kormány a neves jogász és nyugalmazott büntetőbíró, Völgyesi Miklós javaslatát, hogy az elévülési időbe ne számítson bele az az időszak, amikor a hatalom nem volt hajlandó üldözni egy adott bűncselekményt, ez a sok-sok régi disznóság is a büntető törvénykönyv hatálya alá eshetne. Ám, ha finnyásak vagyunk, akkor is itt van az elmúlt négy-öt év termése: például a mostani gyanúsításban szereplő sukorói ingatlanpanama vagy a hétmilliárd forintos kárt okozó moszkvai kótyavetye. Hogy 2006 őszét már ne is említsük.

Úgyhogy tisztelt ügyészek, ne törődjenek a főripacs előadásával, csak menjenek bátran előre! A Gyurcsány-életmű valóságos terülj-terülj, asztalkám önöknek, van mit pótolniuk.

MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: