“Világos és határozott választ kell adni”

Sokan a hatóságokéhoz hasonló egyenruhában azt a látszatot keltik, hogy közbiztonság megteremtését célzó tevékenységet végeznek, pedig arra nincs felhatalmazásuk – hangsúlyozta Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján a parlamentben a szerdai kormányülés után. Hozzáfűzte: az “egyenruhás bűnözés” jelenségére az államnak világos és határozott választ kell adnia.

A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: "az első pofont már a múlt hét pénteki rendeletmódosítással megkapták a félkatonai szervezetek".

A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: "az első pofont már a múlt hét pénteki rendeletmódosítással megkapták a félkatonai szervezetek".

Kapcsolódó
Már hétfőn dönthet a Ház a kormány Btk.-módosítási javaslatáról
KIM: ne a provokátorok buzdítsanak összefogásra!
“A csillerbérci kirándulás előre meg volt szervezve”
Farkas: Több száz rendőr ügyel a közbiztonságra

Új bűnözési forma jelent meg hazánkban, ez az “egyenruhás bűnözés”: sokan a hatóságokéhoz hasonló egyenruhában azt a látszatot keltik, hogy közbiztonság megteremtését célzó tevékenységet végeznek, pedig arra nincs felhatalmazásuk – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: az embereket meg kell védeni, a magyar államnak erre világos és egyértelmű választ kell adnia, ezért Orbán Viktor miniszterelnök a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására tett javaslatot.

Eszerint kettő, illetve három év börtön szabható ki az “egyenruhás bűnözőkre”. Két év börtönnel sújtható az, aki a közbiztonság megteremtését célzó tevékenység látszatát kelti, ezzel másokban félelmet keltve; három év börtönbüntetés járhat annak, aki a közösséggel szemben fenyegető akciót szervez, vagy abban részt vesz.

A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: “az első pofont már a múlt hét pénteki rendeletmódosítással megkapták a félkatonai szervezetek”. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a kormányrendeletet, mely szerint, ha valaki polgárőrnek adja ki magát, vagy “polgárőr-tevékenységnek látszó tevékenységet végez a rendőrséggel való egyeztetés nélkül”, akkor az szabálysértésnek minősül, a rendőrség fellép, eljárást folytat le, szankcionál, és százezer forintig terjedő bírság is kiszabható.

A miniszterelnök azt kéri, hogy javaslatát minél rövidebb időn belül tárgyalja a Parlament, ebben számít a Fidesz frakcióvezetőjének segítségére – szögezte le Szijjártó. Hozzátette: a javaslat tárgyalásakor ki fog derülni, hogy az ellenzéki pártok a rendbontók vagy a törvényesség oldalán állnak.

A rendőrség mindenkivel szemben megteszi a szükséges intézkedéseket, aki részt vett az éjszakai gyöngyöspatai verekedésben – közölte a miniszterelnök szóvivője a belügyminiszter szavait tolmácsolva.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az LMP szerint az ünnepek alatt azért kellett elutaztatni a romákat Gyöngyöspatáról, mert életveszélyben voltak, a szóvivő úgy válaszolt: ha az LMP-sek ilyet mondanak, akkor hazudnak. “Mindenki provokál, aki arról beszél, hogy evakuálásról volt szó, hiszen maga a Vöröskereszt tette világossá, hogy egy korábban szervezett üdülésre azon a napon utaztak el családok a településről, amikor ezek a híresztelések megjelentek.”

(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: