Nem kell csodálkozni a szocialisták álláspontján

Magyarország első demokratikus alaptörvényéről döntött hétfőn az Országgyűlés. 262 igen, 44 nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a Parlament az új alaptörvényt. Ezzel összefüggésben volt a Rájátszás Extra vendége Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője a műsorban beszélt az elfogadott alkotmány nóvumairól, szólt a kiszámítható költségvetési politikát szavatoló szabályok köréről, valamint az ön- és tulajdonvédelemhez való jog rögzítéséről is. A bukott kormányfőről szólva megjegyezte: az emberek csak annyit kérnek tőle: “hagyja, hogy az ország meginduljon a kibontakozás útján, s lépjen hátrébb kicsit.”

Kapcsolódó
Lázár: Húszéves adósságot törlesztett a parlament
Új alkotmánya van az országnak + Videó
Lázár: Aki nemmel szavaz, a jelenlegi állapotot konzerválja! + Videó!
“Nem ünnep az új alkotmány elfogadása, hanem törlesztés”

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesznek nem ünnepnap a mai, pusztán egy régi adósságot törlesztett a törvényhozás a választópolgárok felé. Hiszen 1989-ben az akkori demokratikus ellenzék megállapodott a hatalommal, hogy Magyarországnak rövid időn belül új alkotmánya lesz. Húsz évig váratott magára ennek az ígéretnek a beváltása – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy számítottak-e arra, hogy egyedül fog alkotmányozni a kormány, a politikus válaszában úgy fogalmazott: formálisan és informálisan is megtettek mindent tavaly nyár óta a kormányzó erők, hogy az összes parlamenti párt részt vegyen a folyamatban. Szeptemberben megállapodás született a menetrendről, és egészen novemberig konszenzus volt afelől, hogy új alkotmányra van szüksége hazánknak. Novemberben azonban kiderült, hogy az ellenzéki erőknek saját pártpolitikai érdekük fontosabb, mint a nemzet érdeke.

Szanyi Tibor szavaira a frakcióvezető úgy reagált: amikor a szocialisták bizalmat kaptak a választópolgároktól, akkor minden egyes alkalommal alkotmányszövegeket gyártottak. Lázár emlékeztetett: 2002-ben a Medgyessy-kormány programjában benne volt az alkotmányozás terve, és 2006-ban – igaz, titokban – Gyurcsányék is megírattak egy alkotmánykoncepciót.

Megjegyezte: nem kell csodálkozni a szocialisták álláspontján, hiszen az elmúlt húsz év nem volt sikeres a magyar emberek szempontjából. Ugyanakkor a szocialistáknak nagyon sok hatalmat, pénzt és lehetőséget hozott, mivel ők privatizálták az országot, ennek a folyamatnak ők voltak a haszonélvezői.

Az emberek meg fogják tapasztalni, hogy a hétköznapjaikat alapvetően befolyásoló alaptörvény született – mondta a politikus. Magyarázatképp az új alkotmányról kifejtette: az fellép az államadóssággal szemben, kiszámítható költségvetési politikát biztosít, a szolidaritás elve hangsúlyos elemét képezi a dokumentumnak, alkotmányos alapelvvé vált az ön- és tulajdonvédelemhez való jog, rögzíti, hogy az erőszak monopóliuma az államé, ezek a tényezők a hétköznapokat mind befolyásolják – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy komolyan kell-e venni a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc fenyegetéseit, a politikus válaszában hangsúlyozta: a volt miniszterelnöknek észre kellene vennie azt, hogy a saját pártját jelenleg vagy korábban támogatók “meg szeretnék őt arra kérni: hagyja, hogy az ország meginduljon a kibontakozás útján, s lépjen hátrébb kicsit.” A frakcióvezető kiemelte: a legkevésbé sem venné komolyan azt, amit a bukott miniszterelnök mond.

Lázár János az MSZP azon előterjesztését, mely szerint április 18-át a köztársaság védelmének napjává kellene nyilvánítani “szubtrópusi, egzotikus” ötletnek minősítette, egyben leszögezte: nem kell megvédeni a köztársaságot, hiszen a mai napon elfogadott alkotmány tételesen rögzíti, hogy Magyarország államformája köztársaság.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP és az LMP valószínűleg az alkotmány miatt is hasonló lejáratókampányt fog indítani külföldön, mint a médiatörvény elfogadása után, Lázár úgy válaszolt: az a szocialisták és az LMP felelőssége, hogy hogyan használják azt a külföldi nyilvánosságot, melyhez kapcsolatrendszerüknél fogva jutnak. Ugyanakkor a frakcióvezető arra kérte e két pártot, hogy befolyásukat inkább az ország javára használják föl, sem mint ellene.

Az új alaptörvény ki fogja állni az idő próbáját

Kérdésre válaszolva Lázár János úgy reagált, a hétvégi tüntetések és a külföldi bírálat természetes velejárója az alkotmányozás folyamatának, “nekünk viszont arra kell ügyelnünk, hogy mindenki számára világossá váljon: ez nem a Fidesz alkotmánya. Az új alaptörvényt mindenki magáénak kell, hogy érezze.”

Sólyom László külföldről érkező – az alaptörvényt egypártinak nevező – bírálatát a frakcióvezető minősíthetetlennek nevezte. Feltette a kérdést: vajon az 1990 óta tett alkotmánymódosításokról megkérdezte-e valaki az embereket? “Mi ugyanis megtettük ezt. Sólyom László tehát súlyosan téved ebben a kérdésben, és külföldről próbálja lejáratni az országot, ami minősíthetetlen viselkedés.”

Lázár János végül kiemelte: az új alaptörvény ki fogja állni az idő próbáját. “Az emberek az elmúlt 20 évben vesztesnek érezhették magukat. Ez mostantól másképp lesz!”

(Hír TV-fidesz.hu)

Egy hozzászólás to “Nem kell csodálkozni a szocialisták álláspontján”

  1. szél Says:

    Kommunista rendszer kegyeltjei féltik a régi sztálini alkotmányt , az adott nekik előjogot.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: