Mától tilos a burkaviselés a franciáknál

A francia társadalom nagy része által erősen vitatott törvény ellen hétfő reggel csöndes felvonulással tiltakoznak Párizs utcáin.

A tiltó rendelet vonatkozik a burkára, az egész testet beborító lepelre, amelyhez tartozik egy arcot takaró kendő is, valamint a nikábra, a teljes arcot elfedő fátyolra, amelyen mindössze csak szemnyílások találhatók.

A francia hatóságok szerint az ország 4-6 milliósra becsült muzulmán lakosságából mintegy 2000 nőt érint a jogszabály

A francia hatóságok szerint az ország 4-6 milliósra becsült muzulmán lakosságából mintegy 2000 nőt érint a jogszabály

Az iszlám nők másik, vallási viselete, a hidzsáb, amely az asszonyok haját és nyakát takarja, az arcukat szabadon hagyja és a csador, amely a nők testét hivatott elrejteni, arcukat azonban láttatni engedni, nem esik törvényi tiltás alá.

Az pedig, aki megszegi a törvényt 150 Euro pénzbírságra vagy közmunkára számíthat. Az iszlám nők azonban általában nem önszántukból hordják ezeket a ruhadarabokat. Az iszlám vallási könyv, a Korán szigorúan megszabja a nők életét, előírja, hogyan viselkedhetnek mit és mikor tehetnek, és persze azt, hogy mit viselhetnek. Ezen vallási rendelkezések megszegése pedig súlyos, akár halálbüntetést is vonhat maga után.

Ezen okok miatt a francia törvény azokat is szankcionálja, akik feleségüket vagy lánygyermeküket burka vagy nikáb viselésére kötelezik. Ezen büntetési tételek sokkal súlyosabbak, mint a ruhákat viselőkre vonatkozóak. Az a személy ugyanis, aki burka vagy nikáb viselésére kötelez valaki, akár egy év szabadságvesztésre vagy 30,000 Euro pénzbírságra is számíthat. Ha pedig fiatalkorú személlyel teszik ugyanezt, az akár két év börtönbüntetéssel vagy 60,000 Euro pénzbírsággal is sújtható.

A törvényt már októberben elfogadta a francia parlament, ám csak most, fél évvel később lépett életbe, elég türelmi időt hagyva az embereknek, hogy tájékozódjanak a törvény részleteivel kapcsolatban.

A francia rendelet kapcsán már több ország, ahol jelentősebb iszlám kisebbség él, mint például Németországban, Nagy- Britanniában és Spanyolországban is fontolgatják hasonló törvény bevezetését.

Nikábban indult el hétfő reggel egy fiatal francia nő Avignonból Párizsba, hogy így tiltakozzon a Franciaországban ezen a napon életbe lépett jogszabály ellen, amely megtiltja a teljes arcot takaró kendő viselését.

“Meghívtak, hogy vegyek részt egy televízióműsorban, oda indultam, amikor rájöttem, hogy április 11. van” – mondta mondta Kenza Drider újságíróknak nyilatkozva az avignoni pályaudvaron. A 32 éves, szociális munkásként dolgozó nő hozzátette: a törvény megsérti a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogait, ezért úgy döntött, hogy a megszegésével tiltakozik ellene.

A francia hatóságok szerint az ország 4-6 milliósra becsült muzulmán lakosságából mintegy 2000 nőt érint a jogszabály. Becsléseik szerint ugyanis ennyien viselték eddig a Dél-Ázsia és az Arab-félsziget egyes részein hagyományos, egész arcot takaró kendőt.

Az Amnesty International, a nemzetközi emberjogi szervezet viszont felszólította a francia államot, hogy vonják vissza a törvényt, mivel az súlyosan sérti az emberi jogokat és a szabad önrendelkezést.

Forrás: CNNkulturpart

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: