Los Angeles – Gulyás János Civil jelentése nyerte az Ember Judit-díjat

Gulyás János

Gulyás János

Vasárnap véget ért Los Angelesben a tíznapos 2. Magyar Dokumentum- és Rövidfilm fesztivál. A fesztiválon részt vevő 31 magyarországi film közül Gulyás János Civil jelentés című alkotása nyerte el az Ember Judit-díjat.

A világhírű magyar dokumentumfilm rendezőnőről elnevezett elismerést 2010-ben alapította meg a Los Angeles-i főkonzulátus. A filmek az elmúlt évtizedek eseményeinek sorsdöntő kérdéseiről, a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar kisebbségek mindennapjairól, a hazai társadalmi problémákról, magyar hagyományokról szóltak.


A fesztiválzáró rendezvényen Bokor Balázs főkonzul hangsúlyozta, hogy az Ember Judit- díjat a közönség szavazatai alapján adták ki. Valamennyi film vetítését követően a közönségnek módjában állt írásban véleményt nyilvánítani az adott alkotásról. A díjat megnyert alkotás mellett még Tóth Péter Pál Muzsikás történet, Papp Zsigmond Gábor Magyar retró, Szirmai Márton Szalontüdő és Fekete Ibolya Csángók című filmjei kerültek be a legtöbb szavazatot kapott ötös csoportba. A főkonzul szerint érdemes folytatni a jövőben is ezt a kezdeményezést, hiszen a magyar dokumentum- és rövidfilmek az amerikai közönségnek való bemutatkozás mellett hozzájárulnak a helyi magyar-amerikai közösségek magyar identitástudatának fenntartásához, a magyarországi problémákkal való azonosuláshoz.
A díjátadón jelen volt Ember Judit Texasban élő lánya is, aki kifejezetten az ünnepség kedvéért repült át Los Angelesbe. Hangsúlyozta, hogy édesanyja nagyon hálás lenne azért, hogy róla nevezték el a fesztivál díját. Ez egyértelmű kárpótlást jelentene számára azért, hogy érdemes volt dolgoznia és a magyar dokumentumfilm mégis csak nemzetközi elismertségnek örvend.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: