Eddig lopott, most festeni fog a tolvaj

Pal Enger

Pal Enger

Saját festményei eladásából akar élni Norvégia leghíresebb műkincstolvaja, Edvard Munch világhírű festményeinek “enyves kezű” rajongója.

A most 43 éves Pal Enger 1988-ban lopta el Munch Vámpír című festményét, hat évvel később pedig Sikoly című alkotását. Egy oslói galéria azonban most a tolvaj keze munkáját dicsérő 14 festményt sorakoztat fel. “Nem rosszabbak a nagy kiállítóhelyeken látható néhány darabnál” – mondta a négygyerekes apa a VG norvég újságnak.

Pal Enger arca a norvégok szemében mindenekelőtt az 1994-es lopást megörökítő felvételekről ismert. A férfi mozdulatait biztonsági kamera rögzítette, a tolvaj egyszerűen kimászott a Nemzeti Galéria egyik ablakán, és sikerült elinalnia hóna alatt a Sikollyal.

A festmény – csakúgy mint a Vámpír – később előkerült, Engernek a képlopások mellett csalás és egy ékszerüzlet elleni támadás miatt is felelnie kellett. Legutóbb ittas vezetés miatt ítélték büntetésre. Saját képei eladásával végre a helyes úton járva akarja büszkévé tenni gyerekeit – mondta a VG-nek.

Forrás: MTI
Színes, Tallózó kategória. Címkék: . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: