A dicsőséges napok

Magyar Nemzet
Életem jelentős részében a magyar tavasznak három ünnepe volt. Március 15-ét, március 21-ét és április 4-ét egymáshoz simítva forradalmi ifjúsági napoknak nevezték. Az „ifjúság” szó közbeiktatása azt jelentette, hogy az ünnepségek „rendszergazdája” a Kommunista Ifjúsági Szövetség volt, a KISZ KB munkatársai szervezték a színpompás eseményeket, sok színművésszel, gyermekekkel, zászló- és drapérialobogással, nagy ívű szónoklatokkal, Nemzeti dallal, alkalmasint internacionáléval.

A korhű jelmezekben bemutatott életképek, amelyeket a ’48-as márciusi ifjak, és főként Petőfi megidézése tett hitelessé, piros-fehér-zöld színekben pompáztak, s a „szabadság” szó ismétlésében jeleskedtek. A baloldal an block, gulágostul és össznépi kiegyezésestül imádta és kisajátította ezt az erősen elvont és képlékeny fogalmat. A Rákosi- és Kádár-korszak vezető újságjai is ezt tűzték fejlécükre (Szabad Nép, Népszabadság, Szabad Ifjúság), amivel azt a kép- és magamutogatást testesítették meg, amely mostanáig jellemzi a „haladó szellemű” baloldalt és progressziót. A Petőfi-reinkarnációk is ezt képviselték a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, s félő, hogy Gyurcsány és Cohn-Bendit is ezt kéri tőlünk számon. (Vö.: „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem…”) A kommunista ifjak mindig készek kiszabadítani Táncsicsot.

A három dátum összetapasztása illeszkedett ehhez a folyamathoz, mintha Petőfi szabadság- és hazaszeretete beragyogná a Szamuely-félék tetteit. A Tanácsköztársaságot a „dicsőséges” jelzővel illették, s csak jelenkorunk lelkébe égett bele a szégyen, hogy a szovjet példát követve Európában egyedül a magyar nép vetette magát alá száz napig a kommunista rémuralomnak, miközben értelmiségének egy része átcsúszott a radikális liberalizmusból a bolsevik borzalomba. A Tanácsköztársaság, amelyre a baloldal annyiban emlékezik szívesen, hogy megnyitotta a szegény gyermekek előtt a Margitszigetet, Magyarország huszadik századi vesszőfutásának és végzetének egyik sarkalatos pontja volt.

A kaotikus rendszer egyik népbiztosa vagy mifenéje Lukács György lett, a „nembeli” filozófus, akinek követői mind mostanáig uralják azt a szellemi, éteri szférát, amelynek mélyére először az európai erkölcsöt és etikát, és magát a „gondolkozás művészetét” alapjaiban meghatározó Platón és Arisztotelész hatoltak. Lukács, akinek intellektusához kétség aligha fér, akiről állítólag Thomas Mann a Varázshegy egyik figuráját, az „engesztelhetetlen, jezsuita” Naphtát mintázta, jellegzetes európai jelenség. Ezzel a félmarxista, félrevizionista, álliberális fölényeskedő habitussal van tele a művelt Nyugat. Tekintélyét tanítványai mintegy örökölték, de ez az örökség is általános, tipikus európai baloldali. A kommün vagy hasonlók idején viselt tisztség magát a szellemet nem befolyásolja, némi szembefordulás a zsarnoksággal pedig felmagasztalja. A tévedések mentegetésére így nincs is szükség.

Lehet, hogy mindez összefüggésként csak az én agyamban létezik, illetve lappang. Ma a forradalmi ifjúsági napok ünnepségei pantomimszerűen jelennek meg előttem, és a képzeletbeli képen átsuhan a piros-fehér-zöld, a szabadság és Petőfi Sándor kisajátítottan átszellemült arca. S a kérdés, miért volt „dicsőséges” a Tanácsköztársaság? Aztán arra gondolok, hogy a Margitsziget ma a hajléktalanok menedékhelye, az egykori gazdagok kisajátított villáiban pedig a munkásmozgalom régi harcosainak utódai élnek.

A forradalmi ifjúsági napok sorából két ünnep, március 21. és április 4. eltűnt. De a kommunista forradalmárok jeles utódai „tappancsukat” nem vették le Petőfiről, a szabadságról és a „szabad sajtóról”. A kisajátítás szelleme velünk maradt. Az utódok őrzik ezt a szellemet a kultúrában, a köztársaságban, a demokráciában. Mindez az övék. Ahogy a történelem bizonyítja, ezért ölni is képesek.

Kristóf Attila
2011. március 23.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: