Lázár: az MSZP és az LMP történelmi hibát követ el

Lázár: Álszent játékot az űz az LMP és az MSZP

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP és az LMP képviselői történelmi hibát követnek azzal, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában. Lázár János erről vezérszónoki felszólalásában beszélt a Fidesz-KDNP új alaptörvényre vonatkozó javaslatának expozéjában kedden a parlamentben.

A kormánypárti politikus kiemelte: az ellenzéki kritikákkal ellentétben a mostani alkotmányozási folyamat formailag minden elvárásnak megfelel, ráadásul a jelenleg hatályos alkotmány rendelkezik úgy, hogy ideiglenesnek tekinti magát, ezért az új alaptörvény megalkotása a rendszerváltozás óta létező feladat.

“Minden forradalmat áprilisi törvények zárnak le és 1989 csendes és vértelen forradalmát egy új április törvénynek, egy új alkotmánynak kell követnie” – fogalmazott Lázár János. Hozzátette: mégpedig azért, hogy a múlt hibái ne fordulhassanak elő újra és a múlt bűneit ne követhessék el megint.


A Fidesz frakcióvezetője szerint szükség lenne az MSZP és az LMP képviselőinek jelenlétére, véleményére és kritikájukra, hiszen “nem csak a többséget, hanem a kisebbséget is kötelezi a társadalmi felhatalmazás, hogy a néppel kapott mandátumukkal éljenek és a mostani távolmaradásuk az esküjük megszegése, amivel elárulják a választóikat.”

Lázár János álszent játéknak nevezete a két ellenzéki párt hozzáállását, hiszen szerinte azért nincsenek jelen a vitában, hogy elmondhassák: a kétharmad visszaél a hatalmával. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az új alkotmány szövegében nincs semmi önkényes, illegitim, vagy bármi ami ellentmond a demokrácia játékszabályainak. Ráadásul több olyan jogot is elismer a tervezet, amely az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatára alapul: így például a házasság és a család, valamint a magzat védelme tekintetében, emellett követi a nemzeti és az uniós mintákat és a jogtörténeti hagyományokat, valamint tiszteletben tartja a választói akaratot – tette hozzá a Fidesz vezérszónoka.

Lázár János leszögezte: a kormánytöbbségnek van felhatalmazása egy új alkotmány elkészítésére, mert az új alaptörvény “pontról pontra valósítja meg a Fidesz választási programját, sőt más pártokét is.” A frakcióvezetője szerint tehát akik tagadják a jogot az alkotmányozásra, azok kétségbe vonják a választások eredményeit, lenézik a kormánypártok szavazóit és csak azért nem vesznek részt a vitában, mert elvesztették a hatalmukat.

A Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: az országnak és az ügynek is hiányzik, hogy “a régi szocialisták és az új szocialisták nincsenek itt.” Mivel az MSZP és az LMP képviselői cserbenhagyták a választóikat, ezért a kormánypártoknak kell figyelembe venniük az ő véleményüket is.

Az alkotmánytervezet konkrét kérdéseivel kapcsolatban Lázár János elmondta: a nemzeti hitvallás esetében egyfajta “civil hitvallásról” beszél a kormánytöbbség. A Szent Korona-tannal kapcsolatban pedig leszögezte: a kormánypártok köztársaságban gondolkodnak, Magyarországot ezer éve Magyarországnak hívják, a Szent Korona-tan pedig “a legrosszabb időkben tartotta össze a nemzetet,” ezért nem valaminek a kirekesztéséről van szó, hanem inkább “a szabadság megéléséről.”
Lázár János szerint a politikai, vagy etnikai nemzet kérdésének ellenzéki felvetése “a december 5-i szindróma megjelenése.”

A frakcióvezető kiemelte a költségvetési fejezet megjelenését az alkotmányban, amely azzal, hogy az államadósságra tételes rendelkezéseket tartalmaz Európában is újító jellegűnek számít. Minderre azért van szükség Lázár János szerint, hogy ne lehessen költségvetési hazugságokkal hatalomra jutni és ha mégis lehessen ennek a közösség elleni bűnnek csak a jogi következményeit érvényesíteni.

A frakcióvezető kiemelt fontosságúnak nevezte az építő munkáról szóló passzust, valamint azt a svájci mintára megjelenő részt, amely szerint mindenki felelős önmagáért, valamint képességei és lehetőségei szerint köteles a közösségi és állami feladatokhoz hozzájárulni.

Lázár János megerősítette, hogy a nemzeti konzultáción beérkezett javaslatok alapján elkészített módosító indítványokat jövő hétfőn ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

A magzati élet védelmével kapcsolatban Lázár János úgy véli: az új szabályozás kellő garanciákat tartalmaz és tükrözi az Alkotmánybíróság hatályos határozatát, amely kimondja, hogy az anya egészséghez és önrendelkezéshez való joga is korlátozhatja a magzati élet védelmére irányuló állami kötelezettséget. Lázár János kiemelte: tudja, hogy ettől “az abortusztiltással riogatók ettől nem fogják abba hagyni.”

A kormánypárti politikus megemlítette még a teljes foglalkoztatottságra való törekvést és tulajdonhoz való jogot, mint az új alaptörvényben szereplő fontos passzusok, valamint beszélt az Alkotmánybíróság (AB) új értelmezéséről is. Eszerint ez nem gyengíti, hanem állampolgári jogvédelem szempontjából megerősíti a taláros testületet, az pedig “teljesen természetes,” hogy az AB elnökét a parlament választja meg.


Heti Válasz

Egy hozzászólás to “Lázár: az MSZP és az LMP történelmi hibát követ el”

 1. szél Says:

  Sztálini alkotmányt eltörlik ,éppen ideje már ,1989-ben kellett volna….

  SZTÁLINI ALKOTMÁNY

  Jelenlegi Alkotmányunk az alábbi néven került be a törvénykönyvekbe: 1949. évi XX. törvény. Az Alkotmányt az 1948-ban megválasztott Parlament szavazta meg, melynek alapját az 1936-os „Sztálini alkotmány” jelentette. Kommunista alkotmányunk az 197…0-es években „szocializálódott”, 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal résztvevői „modernizálták”, s egy olyan parlament szavazta meg, amelyet épp készültünk leváltani. Az Ellenzéki Kerekasztal tagjait senki nem választotta meg, így nem is képviselhették a társadalmat.

  A Szent Korona tanra épülő új magyar alkotmányra van szükségünk, hogy megnyíljon a jogi lehetőség arra, hogy az eddigi nemzetgyilkos rablások, privatizációk bűnöseit felelősségre lehessen vonni.

  A jelenlegi többször módosított toldozott, fol…tozott , Alkotmányunk, a Buharin által 1936-ban készített szovjet „sztalini” Alkotmány egy „honosított” változata, amely Rákosi révén került hazánkba és szerkezete, tartalma,
  stílusa, hiányossága, valamint primitívsége
  ellenére mintegy hat évtizede „tabunak” számít az egymást követő kormányok, illetve parlamenti törvényhozók számára.

  MSZMP utódpártja (az MSZP-LMP-Jobbik) gátolja a történelmi hagyományokra épülő, magyar (nemzeti) Alkotmány kidolgozását és hatályba léptetését.

  Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy egyes „hangadó” ellenzéki személyek már-már permanensen és gusztustalanul kritizálják a kormányt a megalakulásának pillanatától kezdve.

  Mindezek viszont csak azoktól fogadhatók el, akik az országot csődbe vivő Kádár érában, valamint Horn, Medgyessy, Gyurcsány vagy Bajnai „éhező proletárvezetők” uralkodása alatt is meg mertek szólalni.

  Mesterházy elvtárs például „sunyított” (lapított) a „félnótás” Gyurcsány sorozatos hazugságai és népellenes fellépései korszakában, most pedig veri az asztalt azért, amit nyolc évig „elqrtak” elvtársaival egyetemben, és az EU államok sereghajtójává züllesztették hazánkat. Hordóra pattanva kifogásol mindent, szinte megrészegül a saját hangjától.

  Egy folyamatosan „röhögő” vagy vigyorgó kórus (Gyurcsány és Lendvai vezetésével) látható a parlamentben a frakcióvezető mellett és mögött (a kamerák jóvoltából), csak az nem érthető, hogy mitől olyan vidámak, és miért tartják olyan viccesnek Mesterházy jól artikulált, de semmitmondó, „marosáni” stílusú felszólalásait.

  Emlékeztetőként (Mesterházynak is): „A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben. De a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem mezítelen életét és a zsákmányt.” (Márai Sándor)

  Vona Gábor azt képzeli magáról, hogy ebben az országban csak neki van (és lehet) igaza. Talán az a legnagyobb hibája, hogy azt sem tudja, hogy mit kellene tudnia. Tapasztalatlanságát és a politikai életben való járatlanságát pökhendiséggel, „bunkó” viselkedéssel és látványos „kiszólásaival” szeretné (vagy akarja) kompenzálni, ami sok szimpatizánsának nagyon tetszik, de még többekben visszatetszést gerjeszt.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: