MAGYARORSZÁG – Régi, manipulált hangfelvétellel támadják Lázárt

Rágalomhadjárat

Egy 2008 nyarán a hódmezővásárhelyi önkormányzati ülésen felvett, összevágott felvétel miatt szólították fel lemondásra az ellenzéki pártok Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét. Az először a Kuruc.info-n megjelent felvételből az derül ki: Lázár János a szegényekre tesz megalázó kijelentéseket, miközben valójában a megélhetési politikusokat bírálta a három évvel ezelőtti hangfelvételen. Lázár vasárnap elnézést kért a félreérthető mondataiért. „Akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem” – az interneten ezeket a mondatokat emelték ki Lázár János egyik 2008-as beszédéből. A szövegrészlet annak a reagálásnak a része, amely az egyik helyi MSZP-s politikus indítványára született. A képviselő azt indítványozta, hogy a képviselők tételesen valljanak színt: milyen címen, mennyi pénzbeli vagy egyéb juttatást kaptak a várostól, az önkormányzat cégeitől, különböző intézményektől. Lázár szerint manipulált a felvétel.

A többség azonban elutasította ezt, mivel a törvények és helyi rendeletek szerint is nyilvánosak a képviselői jövedelmek.

Lázár János szavait kiforgatták (Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt)

Lázár János szavait kiforgatták (Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt)

Lázár János az őt ért akkori támadásokra reagálva, a vita lezárásaként elmondta: „Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abban a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete. Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelemnyilatkozatok alapján, mint hogy ha érdekes dolgok derülnének ki.”

Lázár tegnap kijelentette: „Szeretnék elnézést kérni Magyarországtól a félreértelmezhető és félreértett mondataim miatt. Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik a félreérthető fogalmazás miatt úgy érzik, hogy őket megbántottam.” Hozzátette azonban, nem a szegény emberekről beszélt, hanem a megélhetési politikusokról.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke vasárnap azt mondta: a Fidesz azt vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet a hamisítók ellen, mert a megvágott, manipulált szöveg semmilyen módon nem fedi a valóságot.


Ellenzék: „Minden ízében szegényellenes”

Lázár János szavai szövegkörnyezettől függetlenül a kormány „minden ízében szegényellenes” politikáját tükrözik vissza – reagált Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint Lázár keresetlen őszinteséggel vallotta meg, hogy mit gondol a Fidesz a magyar társadalomról. Ennek lényege, hogy vesszenek a vesztesek, a szegények, akiknek nincs esélyük a sikerességre. A Jobbik azt közölte, Lázár János nem a megélhetési politikusokra, hanem a tisztességes munkából élő szegény emberekre tett „lenéző, gőgös, elitista” kijelentéseket. (MH)

Pindroch Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: