Ismét büszkék a franciák az államfőjükre

Rég nem tapasztalt nemzeti egyetértés alakult ki Franciaországban a Líbia elleni légtérzárlat ügyében, sőt, az is megtörtént, ami néhány napja még egészen elképzelhetetlennek tűnt: a baloldali sajtó Nicolas Sarkozy köztársasági elnököt dicséri.

 

“Ezen az éjszakán Franciaország visszatalált régi nagyságához és tekintélyéhez, ezen az éjszakán Franciaország újra az emberi jogok hazájává vált” – ezekkel a szavakkal kezdi például a baloldali Nouvel Observateur című hetilap krónikása az ENSZ-ben csütörtök este lezajlott szavazásról szóló elemzését.

Vincent Jouvert szerint Nicolas Sarkozy “történelmi győzelmet” aratott azzal, hogy volt bátorsága és kitartása a Biztonsági Tanács elé vinni a Líbia elleni szankció ügyét, és az is őt dicséri, hogy a légtérzárlat, illetve a nemzetközi fegyveres beavatkozás támogatása mellé az Arab Ligát is felsorakoztatta.

Az ugyancsak baloldali Libération című napilap szerint a líbiai ügy kapcsán a francia külügy “feltámadt hamvaiból”, emellett a lap azt hangsúlyozza, hogy a légtérzárlat ügyében a baloldali ellenzék teljes egészében felsorakozott Nicolas Sarkozy mögött. Sőt, Martine Aubry szocialista főtitkár a minap egyenesen úgy fogalmazott, hogy szégyelli magát, amiért az Európai Unió képtelen gyors döntést hozni a líbiai ügyben.

Jobboldalon a francia értelmiség fenegyerekének tartott Bernard-Henri Lévy filozófust érdemes megemlíteni, aki a Le Point hetilapban azt írta, nem tartozik Nicolas Sarkozy támogatói közé, de az államfő magatartását Líbia ügyében példásnak tekinti.

A szerző külön dicséretreméltónak tartja, hogy a Sarkozy volt az első államfő, aki hivatalosan elismerte a líbiai ellenzéket, emiatt Bernard-Henri Lévy saját állítása szerint hosszú idő után ismét büszke volt franciaságára.

S. Ráduly János, Franciaország

Meghallgatom – InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: