Japán: 6000 halott, 10000 eltűnt személy

Még hetekbe telhet, míg sikerül lehűteni a fukusimai atomerőmű reaktorait, s ezzel ellenőrzés alá vonni a létesítményt – jelentette ki Gregory Jaczko, az amerikai Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) vezetője. A japán rendőrség által nyilvánosságra hozott új adatok szerint legalább 6405-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 259.

„A hármas egységgel kapcsolatos munka a legfőbb prioritásunk” – mondta pénteken Edano Jukio kormányszóvivő.

„A hármas egységgel kapcsolatos munka a legfőbb prioritásunk” – mondta pénteken Edano Jukio kormányszóvivő.

A Fukusima-1 erőműben három reaktornál is a fűtőrudak legalább részlegesen összeolvadtak – állítják szakértők. Azonban japán és amerikai illetékesek egyetértenek abban: ennél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a pihentető medencék, amelyekben a használt fűtőrudakat tárolják. Ha ezeket nem borítja víz, a rudak felmelegednek és radioaktív részecskéket bocsátanak a levegőbe. Márpedig legalább az egyik ilyen medencében, a hármas reaktornál a vízszint veszélyesen alacsony. „A hármas egységgel kapcsolatos munka a legfőbb prioritásunk” – mondta pénteken Edano Jukio kormányszóvivő.

 

***     ***     ***

 

BBC NEWS - Japan earthquake

BBC NEWS - Japan earthquake

Japan raises nuclear alert level

Japan raises the alert level at its stricken Fukushima Daiichi nuclear plant, one week after the quake and tsunami which triggered the atomic crisis.Pénteken megérkezett Japánba Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, aki egyelőre csak annyit közölt: a fukusimai történéseket rendkívül súlyos balesetnek tartják.

A kettes reaktor épületéből pénteken füst szivárgott: ennek okát nem tudják. Az illetékesek egyébként bejelentették: pénteken nem folyamodnak ahhoz a módszerhez, amelyet az előző nap kipróbáltak, azaz hogy helikopterekről zúdítsanak vizet a reaktorokra. Ennek okát nem közölték, de a tévécsatornák képsorai szerint a víz nagy része mellément.

Az erőmű technikusai továbbra is azon dolgoznak, hogy áramot vezessenek a reaktorokhoz, s így beindíthassák a vízellátásban (s így a hűtésben) kulcsszerepet játszó szivattyúkat. Pénteken kettő, szombaton pedig másik két reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e tönkre a szivattyúkat.

Eközben a japán rendőrség újabb adatsort hozott nyilvánosságra a földrengés, illetve az azt követő cunami áldozatairól. Eszerint legalább 6405-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 259.

WHO: nem jelent közvetlen veszélyt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az erőműből kiáramló radioaktív anyagok mennyisége egyelőre korlátozott, és nem jelent közvetlen veszélyt az emberek egészségére nézve. Bizonyítható, hogy a reaktorok közvetlen környezetén kívülre egyelőre nem kerül szennyeződés – mondta Michael O’Leary, a szervezet kínai intézetének vezetője pekingi sajtóértekezletén.

Vizsgálják az élelmiszereket

Vizsgálják a Japánból származó élelmiszereket az unióban – írja a Der Standard. Az osztrák napilap arról is beszámol: Olaszország már leállította a szigetországból származó ételek importját. Ausztriában az egészségügyi minisztérium és a vámhatóság is bevizsgálja a Japánból érkezett termékeket.

Az ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletek szerint egyedül a Japán nyugati részéről érkező áru lehet teljesen biztonságos. A japán kormány csütörtökön elrendelte mindenfajta élelmiszer szigorú vizsgálatát.

MTI nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: