„Saját népe bombázásával elveszítette legitimitását”

Kadhafi líbiai vezető saját népe bombázásával elveszítette legitimitását

Kadhafi líbiai vezető saját népe bombázásával elveszítette legitimitását

Buzek sürgette a BT-t, hogy döntsön a líbiai légtérzárról

Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Moamer Kadhafi líbiai vezető saját népe bombázásával elveszítette legitimitását.

• Egymást vádolják a támadásokkal
• „Olyan tapasztalat birtokában vagyunk, ami mindent világossá tesz” + Képek
• Nem lehetett tudni, a repülőgépen nem maga Kadhafi ül-e

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök, ugyancsak Strasbourgban a maga részéről szerdán felszólította az Európai Uniót, hogy a líbiai légtérzárról folytasson konzultációt az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT), hogy közösen jussanak döntésre.

Buzek sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy mielőbb döntsön a líbiai légtérzárról, de mint mondta, az EP csütörtöki határozatának elfogadása előtt csupán személyes véleményét mondhatja.

Schmitt is személyes véleményét hangoztatta, és közölte, bár tisztában van azzal, hogy erre még nem volt precedens, az EU és az ENSZ BT konzultációját tartja szükségesnek, a „légtér bezárása szabadságjogokat, biztonságot érintő” kérdés, amellyel nagyfokú óvatosságra van szükség – mondotta.

Buzek szerint a „saját népe ellen forduló Kadhafi nem maradhat hatalmon”, ám a katonai beavatkozásról szóló döntés „nagyon nehéz”, figyelembe kell venni az arab országok, az Arab Liga véleményét is. Az EP-elnök korainak tartotta arról nyilatkozni, vajon elismerje-e az EU a líbiai Ideiglenes Nemzeti Tanácsot, amelynek képviselői az EP liberális frakciójának meghívására tájékoztatták a képviselőket a líbiai helyzetről.

Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy decemberben részt vett az Afrika-Európa csúcstalálkozón, és akkor még úgy tűnt, hogy Líbia és annak vezetője az észak-afrikai országok „vezető ereje”. „Akkor éppen Tripoliban voltunk, és úgy tűnt, hogy kézben tartja a dolgokat”. „A demokratizálódási folyamat, a szabadságszeretet” elérte Líbiát – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

Buzek elmondta, hogy a jövő héten a térségbe látogat, Tunézia és Egyiptom szerepel a programjában, de valószínűleg eljut a líbiai határrégióba is. Az EP csütörtökön szavaz a Líbiáról szóló határozatról. Mind a zöld, mind a liberális frakció egyértelműen a légtérzár elrendelését szorgalmazza, míg a szocialista és a néppárti frakció szerdán még óvatosabb álláspontra helyezkedett.

(MTI)

Hírek, Nagyvilág kategória. Címkék: . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: