Kocsis Zoltánt védelmébe veszi a zenekara

Kikérik maguknak

Lapunkhoz és a távirati irodához is eljuttatott közleményükben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár érdek-képviseleti szervei, művészei és munkatársai határozottan kiállnak fő-zeneigazgatójuk, Kocsis Zoltán mellett. A dokumentumban hangsúlyozzák: a zenekarnál a származást, bőrszínt, vallási meggyőződést mindenki tiszteletben tartja, ezért kikérik maguknak a Kocsis elleni hadjáratot. Kijelentik, hogy méltatlanok és igazságtalanok a Kocsist antiszemitizmussal és rasszizmussal vádoló megnyilatkozások, a fő-zeneigazgató élvezi a közösség emberi és szakmai tiszteletét is. Mint ismeretes, a német Süddeutsche Zeitungban február 15-én megjelent interjúban Kocsis a magyar kormány védelmére kelve kijelentette: zenekarában számos zsidó és roma származású művész játszik, ezért sem igaz, hogy Magyarországon félniük kell a kisebbségeknek. Ezután támadások indultak a fő-zeneigazgató ellen a külföldi és a hazai sajtóban.

Igazságtalan vádak Kocsis ellen - A Nemzeti Filharmonikusok zenészei kiállnak fő-zeneigazgatójuk mellett

Igazságtalan vádak Kocsis ellen - A Nemzeti Filharmonikusok zenészei kiállnak fő-zeneigazgatójuk mellett

Igazságtalan vádak Kocsis ellen Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A Nemzeti Filharmonikusok zenészei kiállnak fő-zeneigazgatójuk mellett

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár érdek-képviseleti szervezetei, művészei és munkatársai kiállnak fő-zeneigazgatójuk, Kocsis Zoltán mellett.

Lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatuk szerint az együttes művészei, dolgozói megelégelték, hogy az utóbbi napokban a sajtóban támadások érték vezetőjüket, Kocsis Zoltán karmestert. „Mi, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár művészei, munkatársai döbbenettel figyeljük azokat a sajtóban, interneten megjelent cikkeket, hozzászólásokat, amelyek Kocsis Zoltán egy sajtónyilatkozata nyomán fő-zeneigazgatónkra a rasszizmus, az antiszemitizmus árnyékát vetítik” – írják, hangsúlyozva: a Nemzeti Filharmonikusoknál a származást, bőrszínt, vallási meggyőződést mindenki tiszteletben tartja, mi több, meggyőződésük, hogy e sokszínűség az egyik titka zenei együtteseik itthon és a nagyvilágban is elismeréssel övezett teljesítményének. „Kikérjük magunknak a tizenhárom éve közmegelégedésre működő, a teljes közösség emberi és szakmai tiszteletét is kivívó vezetőnk ellen lassan hadjárattá növekvő kampányt. Kikérjük továbbá, hogy együtteseinket és ezáltal minket méltatlan szempontok alapján minősítgessenek, az általunk létrehozott zenei értékeket rosszindulatúan bagatellizálják. Kijelentjük, hogy továbbra is azonosulni kívánunk a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett művészi célokkal. Visszautasítjuk a Kocsis Zoltánra vonatkozó rasszista, antiszemita feltételezéseket, mert mi tudjuk a legjobban, hogy e vádak vele szemben mennyire méltatlanok és igaztalanok” – szól a hétfői nyilatkozat, amelyet Vámos Éva, a Nemzeti Filharmonikusok Üzemi Tanácsának elnöke, valamint Tóth László és Wagner Gábor, a Nemzeti Filharmonikusok szakszervezeti társelnökei írtak alá.

Mint az ismeretes, a Süddeutsche Zeitung február 15-i számában az újságíró kérdésére Kocsis Zoltán karmester a magyar kormány védelmére kelt, és hangsúlyozta, hogy Magyarországon senkinek sem kell félnie. Az interjúban elmondta: „Az én zenekaromban 11 zsidó és 11 roma származású muzsikus dolgozik. Amíg nem mondja nekem valaki, hogy bocsássam el őket, nem hiszek el ilyesmiket.” Megemlíti még, hogy bár a külföldi sajtóban ördöginek látszik a magyar kormány, de nem az, hanem demokratikus kormány. Az interjú után Kocsis Zoltánt itthon és külföldön is támadások érték, a sajtóban rasszizmussal vádolták meg.

Az Echo Televízó Film, színház, muzsika című kulturális műsorának február 27-i adásában Kocsis Zoltán a magyar művészek külföldön tett nyilatkozatairól elmondta: „Gyűlölöm a politikát, és ízléstelen dolognak tartom, hogy adott problémák miatt általános véleményt alkossanak egy országról és egy népről.” A zongoraművész hangsúlyozta, hogy egy társadalomnak különböző arcai vannak, nem lehet egy népet olyan sommás jelzőkkel illetni, hogy irredenta, revizionista, rasszista volna.

Ide kattintva olvashatja a teljes cikket

MH-összeállítás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: