Szorul a hurok Kadhafi körül

Kadhafi

Kadhafi

Az Egyesült Államok már a támadásra készül

Állásokat foglaltak el az amerikai haditengerészet és a légierő egységei tegnap Líbia közelében arra az „eshetőségre”, ha a Nyugat a katonai beavatkozás mellett dönt. Washington emellett 30 milliárd dollárnyi líbiai kintlevőséget fagyasztott be. Az Európai Unió hétfőn büntetőintézkedések életbe léptetését jelentette be Líbia ellen, és egy rendkívüli EU-csúcs összehívása is felmerült a helyzet kapcsán.

Készenléti terveket dolgoznak ki a Pentagonban, amelyeknek részeként újrapozícionálják az erőket, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítanak arra az időre, amikor a döntéseket meghozzák –közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Előzőleg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tegnapi, genfi tanácskozásán arról is vitáztak, hogy a nemzetközi közösség hozzon-e katonai intézkedéseket is a líbiai vérontás megállítására. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a líbiai hatóságok, miközben civileket bántalmaznak, bűncselekményt követnek el a nemzetközi jog értelmében. Ezzel összefüggésben szólalt meg tegnap a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze is, aki közölte, napokon belül eldönti, hogy kezd-e átfogó vizsgálatot azok ellen, akik polgári személyek haláláért felelősek Líbiában. Tripoliban tegnap is a tüntetők közé lőttek a Kadhafihoz hű erők.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Kadhafi felelősségének kimondását kérte Genfben, s leszögezte, a líbiai vezérnek haladéktalanul távoznia kell a hatalomból. Washington felvette a kapcsolatot a keleti országrész polgáraival, az Egyesült Államok nevében pedig mind politikai, mind humanitárius frontokon összehangolt válaszlépésekről egyeztet európai, közel-keleti és észak-afrikai kollégáival.

Eközben az Európai Unió tegnap szankciókat léptetett életbe Líbia ellen, amelyek elsősorban fegyverszállítási tilalmat jelentenek, másfelől uniós vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást mondanak ki Moammer Kadhafira, családtagjaira, valamint munkatársainak egy bizonyos körére. A büntetőintézkedéseket az EU-országok energiaügyi minisztereinek tegnapi tanácskozásán elnöklő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelentette be, miután a Líbia elleni szankciók ügyében az EU-tagállamok között szakértői szintű megállapodás született. Ezt a megállapodást miniszteri szinten kellett hivatalosan jóváhagyni, amit a tegnap éppen ülésező energiaügyi miniszterek tettek meg.

MH-összeállítás


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: