Legyenek végre beazonosíthatók a diktatúra ügynökei

MNO – GB
Lázár János szerint minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az 1945 utáni összes pártállami dokumentumot, így a Kádár-rendszer iratait is, mert mindenkinek joga van megismerni a múltat.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere kedden Budapesten sajtótájékoztatón beszélt erről abból az alkalomból, hogy a http://www.szigoruantitkos.hu internetes oldalon nyilvánosságra hozták a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományáról szóló összeállítást.

Közölte: a fiatal generációknak meg kell ismerniük a pártállami diktatúrát, ehhez pedig fontos, hogy beazonosíthatók legyenek az szt-tisztek és az ügynökök, s a kartonok a maguk valóságtartalmával mindenki számára elérhetők legyenek. Lázár János hangsúlyozta: a kutatóknak nemcsak a szűk szakmai közönségnek kell publikálni, hanem adattárukkal mindenkihez szólniuk kell. Senki élete, munkája felett nem szeretnének pálcát törni ezzel az adatárral, az ítélkezéshez azonban mindenkinek joga van – folytatta –, hozzátéve: a Kádár-rendszer csak akkor érthető meg, ha minél több információ áll rendelkezésre.

Az szt-tisztekről alig tudnak az emberek

Kitért arra, hogy Hódmezővásárhelyen az Emlékpont Központban nem csak a kommunizmus korszakának a felkutatását tartják fontosnak, hiszen ugyanígy foglalkoznak a holokauszttal is. Állandó kiállításuk a környék hétezer diákjának biztosítja az oktatást, és a Szegedi Tudományegyetemmel is kialakítottak szakmai kapcsolatokat. Kérdésre elmondta: véleménye szerint a mágnesszalagokon őrzött, a titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat is közzé kellene tenni.

Ungváry Krisztián történész, a kutatás egyik résztvevője kiemelte: az szt-tiszti rendszert alig ismeri a közvélemény; ők voltak azok, akik fedőmunkahely mellett – például nemzetközi kapcsolatok osztályainak vezetőiként – a hivatalos munkájukat „önként, ideológiailag megalapozottan végezték”. A tisztek munkáját egy 1969-es jogszabály határozta meg. Mint mondta, hivatásos belügyi alkalmazottakból, illetve korábban a Belügyminisztériumban egyáltalán nem dolgozó emberekből is lehettek szt-tisztek. Utóbbiakat civil posztjuknál fogva szervezték be, fizetést kaptak munkájukért.

A Kádár-korszakban az szt-tiszti rendszer folyamatosan fejlődött, ezren a hírszerzés, további maximum 1500-an pedig a belső elhárításnál dolgoztak, „de lehet, hogy kevesebben voltak”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fenti létszám mintegy felét tudták eddig azonosítani, ennek kétharmadát pedig név szerint is meghatározták. Az azonosítási arány tehát sokkal magasabb, mint az ügynökök esetében.

Kérdésre válaszolva közölte: az szt-tisztek jelentéseinek java része a személyi iratanyagaikban megsemmisült, ezeket feltehetően csak akkor lehet más ügyek aktáiból megismerni, „ha az iratnyilvánosság pozitív irányban el tud mozdulni”. A még élő egykori szt-tiszteket arra kérte, hogy beszéljenek Kádár-rendszerbeli munkájukról, mert „a magyar társadalom inkább megbocsátani akar, semmint bosszút állni”.

Ők voltak a harmadik pillér

Fráter Olivér történész rámutatott: a pártállami rendszer „harmadik lába” volt az szt-tiszti rendszer, a politikai tisztségviselőkön és az ügynökökön túl. A honlapon 669 szt-tiszt adatai találhatók, közülük 122-t még nem azonosítottak név szerint. A honlapon alfabetikus sorrendben feltüntették az egyes tiszteket. A weblapnak van keresőfunkciója is, a biográfia rovatban pedig más dokumentumok adattartalmával is kiegészítették az egyes emberekről szóló anyagokat; a dokumentum menüpontba a korabeli belügyminisztériumi parancsokat, szabályokat töltötték fel – mondta.

Megemlítette, hogy a lapot folyamatosan frissítik majd, és szeretnék, hogy észrevételeiket megtehessék az olvasók, ezeket a szerkesztők igyekeznek megválaszolni. A levéltárban a témában rendelkezésre álló összes iratot nyilvánosságra hozták, de azt nem lehet pontosan tudni, hol lehetnek még korabeli dokumentumok. Elmondta: a feltüntetett tisztek közül ma már nem aktív senki. Az azonban nem volt cél, hogy a mai közszereplőkre külön odafigyeljenek – fűzte hozzá.

Budán és a Belvárosban laktak a tisztek

Arról is szólt, hogy noha az szt-tisztek jelentései nincsenek meg, de a belügyminisztériumi minősítésekből lehet arra következni, hogy milyen munkát végeztek. Boér Zoltán történész bemutatott egy konkrét adatlapot, Császár Béla szt-tisztét. Utalt arra, hogy a házastárs és a gyermekek neveit senki esetében nem jelenítették meg, ugyanakkor szerepel az anyja neve, születési helye, rendfokozatai, szolgálati helye, esetleges dicséretei vagy fenyítései, sőt térképpel nyilvánosságra hozzák az akkori lakcímeiket is. Ezekből világosan látszik, hogy a 669 szt-tisztből mindössze egy élt Csepelen, túlnyomó többségük pedig Budán vagy a Belvárosban lakott.

Érdekességként megemlített egy 1992-es bejegyzést, amelyet a szervnél 1968 óta dolgozó Császár Józsefné írt azzal kapcsolatban, hogy egy egykori szt-tisztet a Nemzetbiztonsági Hivatal saját halottjává nyilvánított; a bejegyzés megdicsérte a halott szt-tiszt Kádár-rendszerben folytatott tevékenységét. Blazovich Péter, az Emlékpont Központ igazgatója arról beszélt, hogy a honlap célja, hogy ne csak az ügynökök kerüljenek középpontba, hanem azok is, akik önként vállalták az apparátusban való szereplést.

Megjegyezte azt is, hogy a történészek a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezték munkájukat. Kiemelte, hogy a mostani kutatás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a BM III/II. Csoportfőnökség állományába tartozó szt-tisztek iratanyagát dolgozta fel. A kutatás legfontosabb alapanyagát az szt-tiszti, úgynevezett személyi gyűjtők jelentették, amelyek változó összetételben ugyan, de a szolgálati adatlap mellett felvételi javaslatot, minősítést, önéletrajzot, igazolványképet, valamint a szolgálati idő megállapításához szükséges dokumentumokat tartalmaznak.

(MTI)

5 hozzászólás to “Legyenek végre beazonosíthatók a diktatúra ügynökei”

 1. szél Says:

  D–249: Fekszi szt-tisztként szolgált

  A Szigoruantitkos.hu által nyilvánosságra hozott adatok alapján beazonosítható Horváthné Fekszi Márta is, mint olyan személy, akit a BM személyzeti osztálya szt-tisztként tartott nyilván. A Gyurcsány-kormány volt külügyi államtitkára ezek szerint a III/II-es csoportfőnökség állományában D–249 és K–583-as fedőkód alatt dolgozott, vagyis a központi kémelhárítás és a külföldi hírszerzés kötelékében.
  Fekszi Márta név szerint nem szerepel az szt-tisztként nyilvántartottak névsorában, személyére vonatkozóan mégis találhatók adatok a honlapon, közzétették ugyanis anyja nevét és születési dátumát. A Szigoruantitkos.hu oldal szerint – az általunk a volt külügyi államtitkárként beazonosított személy – D–249 és K–583 fedőkód alatt dolgozott, 1981-ben a BM III/II-es csoportfőnökség (ez a kémelhárítás) 10-es osztályán. A 10-es osztályon azokat alkalmazták, akik a nemzetközi együttműködéssel, a vámeljárásokkal, valamint az idegenforgalommal kapcsolatos területeken dolgoztak.

  A nyilvánosságra hozott adatok szerint Fekszi Márta 1981-ben 10 ezer forint jutalmat is kapott „a szakosítón elért eredményéért”. Ebben az időben egyébként Fekszi a kijevi főkonzulátuson konzulként tevékenykedett. Egy évvel ezelőtt lapunk már megkereste a volt külügyi államtitkárt, aki akkor tagadta, hogy szigorúan titkos tisztként alkalmazták volna, igaz, akkori értesüléseink szerint a III/I-es csoportfőnökség 8-as osztályánál volt – részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

 2. szél Says:

  Névsort kiegészítés,Ügynöklista .

  http://ugynoklista.freeblog.hu/

 3. szél Says:

  Szívesen Mikos.

 4. Mikos Says:

  Köszönöm a segítséged, kedves szél!

  Üdvözlettel:
  Mikos

 5. szél Says:

  Tessék a link , a fő gyilkosok morzsányi adatai…

  http://szigoruantitkos.hu/szt-tisztek/


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: