Keskeny pallón előre

Szabó AnnaMagyar Nemzet
A Deák Ferenc törzskarához tartozó Széll Kálmán pénzügyminiszter a kiegyezés évében 63 millió forintos éves deficittel vette át a költségvetést, amelyet szűk négy évvel később már csak 23 millió forintos hiánnyal adott át utódjának. Pénzügyi és közgazdasági értelemben vett „kiegyezést” hajtott végre: rendezte a magyar államadósságügyeket, megteremtette az ország „hitelügyi nagykorúságát”. Tette mindezt akkor, amikor a korábban felvett kölcsönök már felemésztődtek, és az adósság esedékes visszafizetése „lidércnyomásként nehezedett állami hitelünkre”.

 

Más okokból ugyan, de hasonlóan sorsdöntő gazdasági újjáépítés előtt állunk most. Kevés ilyen alkalom áll egy nemzet rendelkezésére, ezt a kivételes pillanatot kell most bölcsen kihasználnunk. Húsz év óta magunk előtt görgetett problémákkal nehéz szembenézni: a szőnyeg alá söpört konfliktusokat vállalni nem kevés bátorságot igényel, az átalakításoknak ugyanis mindig lesznek ellenérdekeltjei és vesztesei.

A rövid távon gondolkodó politikusoknak eddig mindig megérte a kisebb ellenállás irányába mozdulni: választások előtt hitelből dupla családi pótlékot ajándékozni, szépnek hazudott költségvetéseket írni, a szavazatvásárló túlköltekezéseket újabb kölcsönökkel kipótolni. Az elmúlt nyolc év szaldója 12 ezer milliárd forintnyi újabb hitel felvétele, zömében külföldiektől, devizában. Óriási kiszolgáltatottság, ráadásul amikor a válság mélypontján gazdasági élénkítőcsomagra kellett volna költeni – ahogy tették ezt nálunk szerencsésebb országok –, akkor nekünk már nem volt miből.

Ekkora adósságteherrel a hátunkon járhatatlan és kockázatos többet költeni, mint amennyi befolyik az államkasszába. Más országok ezt megtehetik, mi nem. Európában még jó néhány adósságválságot hozhat a felszínre a válság elcsitulása után is itt maradt bizonytalanság, és ilyenkor mindig a leggyengébbeken csattan az ostor. Másrészt az utóbbi években véghezvitt megannyi megszorítás – Gyurcsány Ferenc hét, kilenc, huszonhárom, majd száz lépés pontja, a Megegyezés, az Új egyensúly, a konvergencia-, a Szembenézés stb. programok, valamint a Bajnai-csomag – szintén zsákutcának bizonyult.

Az eddigiektől merőben más gazdaságpolitikára lehet csak építkezni, és elkezdeni lefaragni az államadósságot, amely gúzsba köti a gazdaságot. Évente 1200 milliárd forint adósságszolgálat mellett nem lehet szó érdemi kilábalásról, versenyképes gazdaságról, hosszú távon is fenntartható növekedésről, mert a kamatterhek egyaránt nehezednek a vállalkozásokra, a településekre és a családokra. A válságadók 2013-ban kifutnak, addig a nagy elosztórendszereket úgy lehet átalakítani a tegnap bejelentett Széll Kálmán-terv alapján, hogy a költségvetések deficitje évről évre kisebb lehet, miközben az államadósságnak felső határt szabnak. Óriási hátrányt kell ledolgoznunk: az ország adóssága még a most vázolt lépésekkel is csak 2017-re csökkenhet ismét a szocialista kormányok előtti időszak szintjére.

Másfél évtized elveszett. Következményeként annak, hogy soha ilyen gyors ütemben nem adósodott el még Magyarország, mint Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon országlása alatt. Békeidőben és az állami vagyon zavartalan kiárusítása mellett.

Az adósság lefaragásának céljából bevezetendő szerkezeti átalakítások az eddig érinthetetlennek hitt rendszereken változtatnak: a potyautasok kiszűrése, az erejük teljében lévő kedvezményezettek nyugdíjazásának megszüntetése és az új, valódi munkavégzést jelentő közmunkaprogramok elindítása nem mindenkinek tetszik majd. De be kellene látni: nincs más út.

Lapszemle kategória. Címkék: . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: