Utolsó útjára indul a Discovery

Space Shuttle Discovery

Space Shuttle Discovery

Az amerikai űrkutatási hivatal minden javítási munkával végzett a Discoveryn, így az űrsikló készen áll utolsó űrutazására. A meteorológusok közlése szerint az időjárás is kedvező lesz a csütörtökre tervezett indítás idején. A Discovery 1984-ben repült először, és az lesz az első űrsikló, amelyik „nyugdíjba vonul”.


A NASA mérnökeinek az elmúlt pár hónap alatt kijavították a Discovery külső tankját, amely erősebb lett, mint valaha – közölte a NASA egyik vezetője. Ezen kívül még egy szivárgást is megszüntettek, és így a Discovery készen áll a repülésre. Egy kisebb hibát ugyan még felfedeztek, de az a NASA közlése szerint nem fogja befolyásolni a csütörtökre tervezett indítást.


A tervek szerint a Discovery közép-európai idő szerint csütörtök este 11 óra előtt tíz perccel indul el utolsó űrutazására. Az űrsiklóval hat űrhajós megy a Nemzetközi Űrállomásra, ahova pótalkatrészeket szállítanak, valamint egy új modult, amelyet raktárként hasznosítanak.

A Discovery rakterében van már a Robonaut 2 nevű, emberi alakú robot is. A 136 kilogramm súlyú humanoid robot egy láb nélküli ember alakját mintázza. Az űrhajósok azt fogják vizsgálni, hogy az R2 nevű robot hogyan működik a súlytalanságban. A robotra a tervek szerint olyan feladatokat bíznának a jövőben, amelyek túl bonyolultak, vagy túl veszélyesek az emberek számára.

A Discovery a tervek szerint március hetedikén fog visszatérni a földre, ami után elsőként „nyugdíjazzák” a három űrsikló közül. Az Atlantis és az Endeavour szintén utolsó útjára készül idén. A NASA arra számít, hogy a fellövéseket a megszokottnál jóval több ember fogja megnézni a helyszínen, a floridai Kennedy űrközpontnál. „Az emberek kezdik észrevenni, hogy ha most nem nézik meg a fellövést, később már soha nem lesz rá esélyük” – közölte a NASA.

FH nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: