Salvador Dalí és a tramontana

Művészetpszichológia. Mi különbözteti meg az őrültet a művésztől? – Alkotni a normalitás határán

Salvador Dalí

Salvador Dalí

Salvador Dalí családjában a felmenők között számos őrült és öngyilkos volt, a művész anyjához fűződő viszonya traumatikus, életét pedig nagymértékben meghatározta katalóniai származása – egyebek között ezt is megtudtuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Művészet és pszichoanalízis című sorozat legutóbbi estjén. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus előadásán jártunk.


Sokat merített a pszichoanalízisből Salvador Dalí, ahogy vélhetően több más szürrealista művész is, és ennek csak az egyik oka, hogy alkotói módszereik rokonságot mutatnak a freudi pszichoanalízis módszereivel. Mint ismeretes, Dalít is foglalkoztatta művészetének pszichoanalitikus értelmezése, s önfeltáró és önértelmező gesztusai nem ismeretlenek a művészettörténet számára sem.

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus évek óta foglalkozik Salvador Dalí pszichobiográfiájának – ha tetszik, lélektani életrajzának – megalkotásával. A Petőfi Irodalmi Mú­zeumban ebből a kutatásból villantott fel most néhány könnyen befogadható részletet.


Mint mondta, a romantika kora óta ismert vélekedés, hogy a kreativitás a normalitás határán működik. A 19. században általánosan tartotta magát az az elképzelés, hogy a lángész és az őrült között elmosódnak a határok, s ennek hatása alól még a pszichoanalízis sem tudja kivonni magát. Legalábbis annyiban nem, hogy a művészetet áttételesen a neurózissal köti össze. Ezt egyébként Salvador Dalí valahogy úgy fogalmazta meg, hogy őt és az őrültet csak az különbözteti meg egymástól, hogy ő nem őrült. Kőváry Zoltán a művész lélekrajzát az életútjának részletein keresztül igyekszik bemutatni. Arról beszél, hogy Dalí önértelmezését már önmagában katalóniai származása is meghatározza. A környéken, ahol született, élt egy hiedelem, amely szerint a hegyekből fújó éles szél, a tramontana számos emberi cselekedet mozgatórugójaként értelmezhető. Ennek a szélnek tulajdonították, ha valaki megbolondult, vagy erőszakos cselekedetekre ragadtatta magát. Állítólag egyes korabeli bírósági eljárásokban mentő körülménynek (!) számított, ha a bűncselekmény elkövetésekor éppen fújt a tramontana. A művész felmenői között számos őrült és öngyilkos embert tartanak számon, és a családi mitológia szerint ezek is a tramontanának tulajdoníthatók.

Dalít otthon sokféle trauma érte. Ezek közül az egyik, hogy a szülei lányt vártak volna, így miután megszületett, az édesanyja egészen négyéves koráig lányruhában járatta. Dalí már felnőttként tudta meg, hogy volt egy bátyja, aki nagyon fiatalon meghalt, őt szintén Salvadornak hívták, s ettől Dalí talán úgy érezhette, szülei számára nem több, mint valakinek a helyettesítője vagy pótléka. Ennek a traumának állít emléket egyebek között a Halott bátyám emlékének (1965) című képe.

Kőváry szerint Dalí lélekrajza szempontjából meghatározó lehet az anyjához fűződő, szintén traumatikus viszonya: mindössze tizenhat éves volt, amikor elveszette az anyját, és ezt a hiányt aligha volt képes maradéktalanul feldolgozni. Erre utal, hogy a családja tagjairól számos portrét készített, ám az anyját sohasem festette meg. Illetve egyik munkája, a Vágy talánya: anyám, anyám, anyám (1929) mégiscsak kapcsolatba hozható az anyjával, ám ez is inkább feleségének, Galának állít emléket, aki Kőváry szerint afféle anyapótlék szerepet töltött be Dalí életében.

Noha az előadásból összességében nem sok újdonság derült ki sem a művész életrajzára vonatkozóan, sem pedig a kortárs pszichoanalízis módszereiről, a hallgatónak mégsem támadt hiányérzete. Kőváry Zoltán felkészült és ügyes előadó; a kutatása alapján tartott ismeretterjesztő bemutató pedig könnyed szórakozással ajándékozta meg az est hallgatóságát.

Kassai Zsigmond

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: