Elutasították az MSZP feltételeit az alkotmányügyi bizottságban

Miután a kormánypártok a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén leszavazták azt a két törvényjavaslatot, amelyek elfogadását az MSZP az alkotmányozásba való visszatérésének feltételéül szabta, a szocialisták továbbra sem vesznek részt az alkotmányozásban – mondta Lamperth Mónika az MTI-nek.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő közölte: javaslataik tárgysorozatba vételének elutasításából az következik, hogy a Fidesz halad tovább a saját útján, nem akar valódi társadalmi párbeszédet folytatni az új alaptörvényről, és “Fidesz-alkotmány” elfogadására készül.


Az MSZP két feltételhez szabta, hogy visszatérjen az alkotmányozás parlamenti folyamatába. Az egyik az volt, hogy az új alkotmány koncepcióját négyötödös parlamenti többség fogadhassa el, az alaptörvény pedig csak akkor léphessen hatályba, ha két egymást követő Országgyűlés jóváhagyja. Az új alkotmány elfogadásához szükséges társadalmi egyeztetésről szóló szocialista indítvány azt rögzítette volna, hogy az új alkotmány és az annak alapelveit meghatározó határozati javaslat tervezetéről jogosultak véleményt nyilvánítani az érdekvédelmi szervezetek, köztestületek országos szervei és érdekegyeztető fórumai, valamint azok a társadalmi szervezetek, amelyek tevékenysége valamely alapvető jog védelmére vagy valamilyen közérdek érvényre juttatására irányul. A véleményeket bárki számára elérhetővé kellene tenni az MSZP javaslata értelmében, és azokról összefoglaló dokumentum is készülne.

Lamperth Mónika ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: indítványuk biztosíthatta volna, hogy az új alkotmány megalkotása előtt valódi társadalmi egyeztetés legyen, és “ne váltsák ki azt egy demagóg kérdőívvel”.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: