A zongoraművész nem fél

Körmendy Zsuzsanna: Kocsis Zoltán, akinek számtalan lemezfelvételét nemcsak őrzöm, hanem rendszeresen hallgatom is, valami olyan józan hangot ütött meg ebben az interjúban, amit példaértékűnek érzek. Őszinteségével érezhetően megdöbbentette a riporternőt, aki előítéletekkel telten kereste őt föl. Nekünk a nyilatkozat így még érdekesebb. Mi ugyanis még akkor sem tennénk meg azt az ízléstelenséget, hogy rárontunk egy Magyarországon szereplő német művészre mondjuk egy „Na és mondja, levetkőzték már a nácizmust?” kérdéssel, ha hazánk Európa centrumországaihoz tartozna.

 

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Nagyon finoman tette helyre Kocsis a kérdezőt is és a Firenzében élő Schiff Andrást is, mikor leszögezte: „hogy megállapítsuk és hitelt érdemlően bizonyítsuk, mi is történik Magyarországon, ahhoz Magyarországon kell élni. Én nem hiszem, hogy tényleg szörnyű dolgok történnek. Egy példa: ugyebár sokat vitatkoznak a sajtótörvényről, de ha felütöm például a baloldali beállítottságú Népszabadságot, nem látok változást. A cikkek, a hangvétel – minden olyan, mint tavaly vagy tavalyelőtt”.


Ez demokratikus kormány! Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Kocsis Zoltán egy német lapban cáfolta a rasszizmus és antiszemitizmus vádját

„Ez a kormány nem ördögökből áll. A külföldi sajtóban ördöginek látszik, de nem az, ez egy abszolút demokratikus kormány. Nem igaz, hogy a többség fél, senki nem fél” – nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungban február 15-én megjelent interjúban Kocsis Zoltán. A Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatóját annak kapcsán kérdezte a lap, hogy Fischer Ádám még tavaly lemondott a zenekar dirigensi pozíciójáról, és többek között kollégájával, Schiff András zongoraművésszel együtt kiáltványt adott ki a magyarországi közállapotokról. A rasszizmusról és antiszemitizmusról szóló vádakkal kapcsolatban Kocsis megjegyezte, zenekarában tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik. „Amíg nem mondja nekem valaki, hogy bocsássam el őket, nem hiszek el ilyesmiket. Magyarország szociális állammá vált” – mondta.

Ide kattintva olvashatja a teljes cikket

(Magyar Nemzet, 2011. február 19.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: