Mellényre vetkőzve

Álláspont

Tök mindegy!

Tök mindegy, hogy Vona Gábor a jövőben is felveszi-e gárdistamellényét a Parlamentben, vagy sem.

Tökéletesen érdektelen, hogy hétfőn az említett ruhadarabban érkezett-e az Országgyűlésbe, télikabátját összehúzva a marcona kormányőr vizslató szemei előtt, avagy a mosdó magányában húzta elő azt egy nejlonszatyorból.

Mérhetetlenül unalmas az a jogászkodás is, hogy a parlament plenáris ülése nyilvános rendezvény-e vagy sem, lehet-e ott gárdista- mellényre vetkőzni vagy sem, kinek kellett volna rászólnia a Jobbik- vezérre, s kinek nem volt hozzá joga.

S tudják mit, az ország nagy dolgainak fényében igazából az is tökéletesen mindegy, hogy Vona Gábor szegett-e törvényt politikai divatshow-jával vagy sem. Mi több, ha a Jobbik tevékenysége kimerülne abban, hogy képviselői fekete lajbiban provokálják a világot, attól az még egy viszonylag elviselhető világ maradna.
Nem utolsósorban azért, mert ezzel ország-világ előtt nyilvánvalóvá válna, hogy a Jobbik képviselői a magyar Országgyűlésben legfeljebb a parlamenti büfére jelentenek fenyegetést, s kár velük idehaza és külföldön riogatni. Nincs fasisztaveszély, legfeljebb megélhetési harsánykodás van.

Szép és jó is lenne ez így, s Vona mellénye is megmaradna a politikai bulvár szintjén, Bakács szalámija mellett jól megférve.

De nincs így.

A mellény-gate nem elég sem a Jobbiknak, sem parlamenti padszomszédjainak. A szocialistáknak. Utóbbiak, mivel semmilyen, az ország életét meghatározó kérdésre nincs értelmezhető válaszuk (persze a megszorítások folytatásán túl), szinte imádkoznak, hogy valakit lefasisztázhassanak. Hogy rasszistát és antiszemitát kiálthassanak Budapesttől Brüsszelig, hogy újabb vádiratot írathassanak a Paul Lendvaikkal. A célpont természetesen nem a Jobbik, a radikális párt ürügy. A szocialisták a kormányt fúrnák, mert érdemben támadni nem tudják.

A Jobbik problémája a jelek szerint hasonló. Ha szakértőiket kérdik az ország problémáiról, az ő megoldásaik nem sokban különböznek a kormányétól. Ez viszont aligha indokolja létüket választóik előtt. Tudatosan, PR-fogásként, de újra és újra előveszik a cigány- és zsidókártyát.

Hétfőn Vona Gábor először a cigányság „elképesztő népszaporulatában” vélte megtalálni Magyarország minden baját, s ebben sürgetett „érdemi” változást. A miniszterelnök erre az egyetlen tisztességes választ adta: Vona véleménye elfogadhatatlan, „nincs felesleges élet”. Mint ahogy a borsodi falvak bűnözésére is a több rendőr, s nem az elkülönítő tábor vagy a gárdista gyűlöletmenet a felelet. S munkahely sem születik puszta dühből.

A cigányozás után aztán a Jobbik elnöke a magyar–izraeli felső szintű találkozókból vonta le azt a következtetést, hogy elkezdődött az ország zsidóknak való kiárusítása. A Völkische Beobachter viccrovatából merítő képviselőtársa pedig beszólt a mikrofonjával bajlódó külügyi államtitkárnak, hogy „mi van, nem találod a kipádat?” Tegnap aztán hasonlóan mély szakmaisággal Orbán Viktor kairói látogatását kérték számon a magyar diplomácián, mondván, ezzel Mubarak utolsó csatlósává váltunk… A Bem téren joggal lehettek büszkék magukra: egyszerre arab-csatlós és Izrael-bérenc külpolitikát tudnak vezényelni.

Abszurd.

Orbán egyiptomi útja természetesen nem az azóta elűzött diktátornak, hanem az arab népnek szólt. Ne szépítsünk, volt miért Canossát járni, miután Gyurcsány leterroristázta az arabokat. Izraellel meg azért ne tárgyaljunk, mert zsidók? A szlovákokkal meg talán azért, mert szlovákok?

De hagyjuk is ezeket az ostobaságokat. Széplelkű brüsszeli képviselők úgyis eleget csámcsognak majd rajta, s Bolgár György is kéjesen az éterbe selypít a fentiektől. Miközben a durva parlamenti bemondástól meg a radikálisok kemény legényeinek lelke töltődik szittya hevülettel.

Ez az egy tőről fakadó örömködés, ez, ami igazán zavaró. S az, hogy ennek fényében újra és újra felmerül a kérdés, hogy igazából mi is van a mellény alatt?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: