54 bolygót találtak, ahol adottak lehetnek az életfeltételek

Több mint 1200 égitestet sikerült beazonosítani, melyek idegen naprendszerek bolygói lehetnek.

A Kepler űrtávcsővel dolgozó kutatócsoport bejelentette, hogy összesen több mint 1200 égitestet sikerült beazonosítaniuk, amelyek idegen naprendszerek bolygói lehetnek. A közzétett adatok szerint létezik egy egyedülálló, 6 bolygóból álló naprendszer, továbbá 170, egy bolygónál többet tartalmazó, távoli rendszer. A Hattyú és a Lant csillagkép irányába nézően rögzített Kepler űrteleszkóp feladata, hogy az ég egy meghatározott foltját pásztázva új bolygórendszereket találjon. Az űrtávcsővel apró, sötét foltokat keresnek, amelyek akkor láthatóak, amikor egy bolygó elhalad a napja előtt. A Kepler távcsővel felfedezhetők a „bolygójelöltek”, amelyek létezését jellemzően megerősítik földi megfigyelések is.

“What we want is to find life,” said Geoffrey Marcy, an astronomer at the University of California, Berkeley,  who is part of the Kepler team.

“What we want is to find life,” said Geoffrey Marcy, an astronomer at the University of California, Berkeley, who is part of the Kepler team.

Működésének első néhány hónapjában az Arxiv szervernek küldött jelentés szerint a Kepler távcsővel 68 földméretű, 288 a Földnél kb. kétszer nagyobb, 662 Neptunusz méretű és 184 annál is nagyobb bolygót fedeztek fel a csillagászok.

William Borucki, a Nasa Ames Kutató Központjában folyó Kepler program vezetője szerint az a tény, hogy az ég egy ilyen kis szeletének megfigyelésekor ilyen sok bolygót találtak, azt mutatja, hogy galaxisunkban számtalan, a mi Napunkhoz hasonló csillag körül keringő bolygó létezik. A csillagászok 68 Föld-méretű, és 54 olyan bolygót találtak, amelyek holddal és folyékony vízkészlettel rendelkezhetnek. A Kepler program néhány hónapja során folytatott megfigyelésekből származó bőséges adatállomány, egyrészt általában a bolygók nagyságára, másrészt számos naprendszer létezésére enged következtetni. A Kepler program kutatói 115 két, 45 három, 8 négy, 1 öt, és 1 hat bolygóval rendelkező csillagot írtak le. Ez utóbbit Kepler-11-nek nevezték el. David Latham, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója hangsúlyozta a BBC munkatársának, hogy a Kepler kutatási program adatai nagyon fontos felfedezésnek tekinthetők.

BBC / atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: