Mubarak új kormányt alakított – a tüntetők sztrájkot hirdettek

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kormányváltással és hangzatos reformígéretekkel próbálta megőrizni megrendült hatalmát hétfőn, a lemondását követelő tüntetéssorozat hetedik napján, a demonstrálók viszont hétfőtől általános sztrájkot, keddre pedig egymilliós tiltakozó menetet szerveznek. Az előző napoktól eltérően ezúttal nem voltak összecsapások. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ellenzékkel való párbeszédre szólította fel a kairói vezetést, miközben sok ország menekíti ki állampolgárait a belpolitikai válság sújtotta, észak-afrikai arab országból.

Az Egyiptomot csaknem három évtizede irányító Mubarak átalakította kormányát, amely a nap folyamán letette a hivatali esküt.

Az új miniszterelnök, a múlt szombaton kinevezett Ahmed Safík azt a feladatot kapta, hogy – a demokratikus átalakulást előmozdítva – kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, állítsa helyre a bizalmat, és indítson harcot a korrupció ellen. Mubarak célja, hogy – az emberek akaratának megfelelően – egyre szélesebb körű részvételt biztosítsanak a pártoknak a politikai életben egy szabad, demokratikus társadalom létrejötte érdekében.

Az új kormány gazdasági tárcáinak éléről távoztak azok a vezető üzletemberek, akik az utóbbi évek liberalizációs politikáját irányították, s akikre sok egyiptomi neheztelt éppen ezért. A külföldi befektetők által kedvelt előző pénzügyminisztert, Juszef Butrosz-Gálit Szamír Mohamed Radván váltja fel. Rasid Mohamed Rasid külkereskedelmi és ipari minisztert eddigi helyettese, Szamiha Fauzi Ibrahim követi a tárca élén.

A tüntetőkkel szembeni könyörtelen fellépéséről ismert Habib al-Adeli előző belügyminiszter helyére Mahmut Vagdi, a kairói bűnügyi nyomozásokat vezető rendőrtábornok kerül.

A régi kormányból átkerült az újba Mohamed Huszein Tantaui tábornagy, védelmi miniszter – aki egyúttal miniszterelnök-helyettessé lépett elő -, és Ahmed Abul Geit külügyminiszter is.

A tüntetőket nem elégítette ki az új kormány megalakulása, hiszen igazából Mubarak és munkatársai távozását követelik, ezért hétfőtől általános sztrájkot, keddre pedig egymilliós tiltakozó menetet szerveznek. Ez utóbbit az “Április 6.” nevű ifjúsági mozgalom javasolta.

Megtartását akadályozhatja az a hétfőn a televízióban beolvasott hír, amely szerint az országban teljesen leállt a vasúti közlekedés.

A sztrájk a szuezi munkások ötlete volt, akik vasárnap szólították fel az egyiptomiakat a munka beszüntetésére. Hozzájuk várhatóan többen is csatlakoznak majd, hogy nagyobb nyomatékot adjanak követeléseiknek. Szuez, Kairó és Alexandria az elmúlt hat napban véres zavargások színhelye volt. A három városban éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A kairói megmozdulások középpontjában, a Tahrír (Felszabadulás) téren a kijárási tilalom ellenére éjszaka is folytatódott a tiltakozás, s hétfő reggel több mint ezer ember “tartotta a frontot”. Napközben tovább követelték Mubarak távozását, a kijárási tilalom újbóli életbe lépése ellenére. Népi bizottságok felügyelték, hogy ne vegyüljenek a tüntetők közé a biztonsági erők, akik zavart kelthetnének soraikban.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ellenzéki csoportokkal való párbeszédre szólította fel Kairót. Az EU-országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve Ashton sajnálkozott amiatt, hogy Egyiptomban a kormányellenes tüntetések során emberek haltak meg. A további vérontás elkerülése érdekében visszafogottságot kért az érintett felektől, beleértve a rendőrséget is. Felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy bocsássák szabadon az őrizetbe vett békés tüntetőket.

A tüntetők vasárnap Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatóját bízták meg azzal, hogy tárgyaljon a rezsimmel. A tiltakozókat vezető férfi “új korszakot” ígért híveinek.

Hogler Albrecht német politológus szerint a gondok még csak most kezdődhetnek, hiszen Mubarak lemondatásán kívül nincs egyértelmű politikai program, amely összetartaná a társadalmilag heterogén tiltakozó mozgalmat. Albrecht szerint Baradeinek testhezálló lehet a szóvivői szerep, de hosszú távon nem tudja képviselni ezt a tömeget. Ellenzékiként egyedül a Muzulmán Testvériség bír valódi erővel a belpolitikai porondon: őket egyes becslések szerint az egyiptomiak 25-30 százaléka támogatja.

Az egyiptomi népfelkelés január 25-én kezdődött, 11 nappal azután, hogy a “jázminos forradalom” menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban legalább 125-en meghaltak, a sebesültek száma több ezerre tehető.

Kairó nemzetközi repülőterén zűrzavar uralkodik, hétfőn külföldiek ezrei igyekeztek elmenekülni Egyiptomból. A repülőtéren elterjedt egy bejelentés a dán, német, kínai, brit és kanadai utasok között, hogy kormányuk gépeket küldött értük, erre ideges tülekedés indult a kapuk felé. Az Egypt Air felújította járatait. Számos ország kezdte már meg vagy készíti elő állampolgárainak kimenekítését.

Száz dollár fölé került 2008 októbere óta először a Brent olajfajta ára. Ennek az az oka, hogy az egyiptomi kormányellenes tüntetések bizonytalanságot okozhatnak a Közel-Keleten, és leállhat a hajóforgalom a Szuezi-csatornán, amelyen a Perzsa-öbölben termelt kőolajat szállítják.

Egyre több külföldi bank hívja haza egyiptomi irodáiban dolgozó munkatársait, vagy azok egy részét. A bankok hétfőn már a harmadik napja tartottak zárva. Egyre kevesebb a lakosságnál lévő készpénz.

Leminősítette Egyiptom eddig sem befektetési ajánlású államadósi osztályzatát a MoodyÍs Investors Service nemzetközi hitelminősítő, mert úgy véli, a megmozdulásokra adott kormányzati gazdaságpolitikai lépések alááshatják az ország már most is gyenge finanszírozási helyzetét.

MTI
Hírek kategória. Címkék: , . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: