Gyilkolják a rendőröket – erőszakhullám az Egyesült Államokban. Csütörtök óta tizenhárom rendőrt lőttek le

Az angol nyelvterület lapszemléje

Régen látott erőszakhullám söpört végig az Egyesült Államokon – írja a The New York Times. Csütörtök óta tizenhárom rendőrt lőttek le az ország különböző városaiban. Négyen közülük halálos sebet kaptak. Marihuánás üdítőitalok piacra dobását tervezi egy kaliforniai vállalkozó – tudósít az AP. Clay Butler egyedi dologra vállalkozott: a világon mindenhol népszerű üdítők „füves” változatát tervezi piacra vinni.

The New York Times (www.nytimes.com)

Régen látott erőszakhullám söpört végig az Egyesült Államokon – írja a The New York Times. Csütörtök óta tizenhárom rendőrt lőttek le az ország különböző városaiban. Négyen közülük halálos sebet kaptak.

A véres események csütörtökön kezdődtek Miamiban. Két rendőr egy letartóztatási parancsnak igyekezett érvényt szerezni. A keresett személy azonban lövöldözni kezdett, és a kialakuló tűzpárbajban két rendőr életét vesztette. A tiszteket hétfőn búcsúztatták a város egyik rendezvénycsarnokában, több ezren érkeztek végső tiszteletet adni a halottaknak. A csendes emlékezést azonban szomorú hír zavarta meg: a floridai St. Petersburg városában hasonló körülmények között újabb két rendőr lelte halálát.

Thomas J. Baitinger őrmester és Jeffrey A. Yaslowitz rendőrtiszt legalább tíz éve szolgálta a várost és a közbiztonságot. Yaslowitz három gyerek édesapja volt, Baitingert szerető férjként írják le munkatársai. Mindketten erősítésként érkeztek a helyszínre, Yaslowitz már hazafelé tartott a lejárt műszak után, mégis úgy döntött, segítségére siet nehéz helyzetbe került bajtársainak. A szexuális bűncselekményekkel gyanúsított Hydra Lacy Jr. ugyanis tüzet nyitott a letartóztatására érkező szövetségi marsallra és az őt kísérő rendőrökre. Mindkét rendőr megsebesült. Yaslowitz a rendőrtisztet igyekezett biztonságba helyezni, amikor halálos lövés érte, Baitinger őrmestert pedig egy eltévedt golyó találta el. Összesen legalább száz lövést váltott a bűnöző a rendőrökkel. Lacyt a lövöldözés megszűnése után holtan találták, egyelőre nem tudni, rendőri találat vagy saját golyója végzett-e vele.

„Ez egy rendőrfőnök legrosszabb rémálma – nyilatkozta az eset után Chuck Harmon, a város rendőri erejének vezetője. – Két tiszt egyidejű elvesztése óriási csapás közösségünkre és a szolgálatra egyaránt.”

Akármilyen szomorú hír is azonban a hivatalos személyek elvesztése, újdonságnak nem lehet nevezni:

2011-ben már tíz rendőr vesztette életét szolgálatteljesítés közben – ez máris negyede a két évvel ezelőtti éves veszteségnek.

„Riasztó tendencia, a rendőrök nagyobb veszélyben vannak, mint valaha – vélekedik Craig W. Floyd, az egyik rendőri nonprofit szervezet elnöke. – A bűnözők jobban fel vannak fegyverkezve, mint a tisztjeink, a legtöbben már gyorstüzelésű pisztolyokat hordanak magukkal.”

Mások szerint azonban nem csupán a fegyverek tehetnek az erőszakról, hanem a hatóságokkal szembeni tisztelet jelentős csökkenése is. „Van, aki már nem is tartja ezt olyan szörnyűséges dolognak – magyarázza Jody Weis, a chicagói rendőrség főfelügyelője. Chicago öt tisztet vesztett el 2010 második félévében. – Sajnos rengeteg fiatal van, aki kész először lőni.”

Associated Press (www.AP.org)

Marihuánás üdítőitalok piacra dobását tervezi egy kaliforniai vállalkozó – tudósít az AP. Clay Butler egyedi dologra vállalkozott: a világon mindenhol népszerű üdítők „füves” változatát tervezi gyártani. Az italok valóban tartalmaznak majd THC-t, a cannabis növény pszichoaktív hatóanyagát.
A vállalkozó ötletes márkaneveket is kitalált a különböző ízű, de hasonló hatású italokhoz: a legkeresettebb valószínűleg a kólákat koppintó Canna Cola bizonyul majd, de kapható lesz a Dr. Pepperre „hajazó” Doc Weed, a citromos Sour Diesel, a szőlős Grape Ape és a narancsos Orange Kush. Mindegyik név a marihuánára használt amerikai szlenget felhasználó ügyes szójáték. Egy három és fél decis üveg körülbelül 10-15 dollárba kerül majd. Az üdítők – mint minden marihuánás termék Kaliforniában – „természetesen” orvosi célokra készülnek majd.

Kovács N. László

MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: